Na hlavný obsah

Pred vstupom na test si museli vyzliecť podprsenku. Česká univerzita čelí pre kontroverzné praktiky kritike

Študentov na test nepustili, ak zapípali na detektore kovu.

Pred vstupom na test si museli vyzliecť podprsenku. Česká univerzita čelí pre kontroverzné praktiky kritike
Na snímke Ekonomická Fakulta Českej poľnohospodárskej fakulty. Foto: Facebook/Provozně ekonomická fakulta ČZU

Na Ekonomickej fakulte Českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe (ČZU) si študentky museli pred skúškou vyzliecť podprsenku. Vyžadovala to od nich obsluha testovacieho centra, ktorá sa riadila nariadením dekana Tomáša Šubrta. Rektor univerzity chce preto zvolať etickú komisiu, informoval český portál iRozhlas.cz.

Nariadenie dekana zakazuje k testu pustiť kohokoľvek, kto aktivuje bezpečnostný rám na detektore kovu. Mladé ženy, ktoré mali v tom čase tzv. kosticové podprsenky, detektory aktivovali, a preto si ich museli vyzliecť.

„Prvýkrát som v ráme pípala, tak tak som si dala dole náramok a náušnice, na ktoré som zabudla,“ opísala pre portál situáciu študentka.

„Keď som ale pípala znovu, nevedela som, čo ďalšie by to mohlo byť. Obsluha naznačila, že by to mohla byť kostica od podprsenky a povedali, že ma nemôžu pustiť napísať si test, pokiaľ pípam,“ dodala študentka. K testu ju pripustili, až kým si podprsenku na toaletách nevyzliekla. Celú situáciu označila za nedôstojnú a neúctivú.

Advokátka hovorí o neadekvátnom postupe

Podobnú situáciu potvrdilo pre iRozhlas jedenásť študentiek. Podľa advokátky Kláry Kalibovej ide o neetické praktiky, ktoré sú v rozpore s Etickým kódexom Českej poľnohospodárskej univerzity. Dodáva, že takto prísne kontroly nie sú ani na súdoch, polícii či vo väzení.

„Pokiaľ tam dochádza k vyzliekaniu časti študentstva z ich spodnej bielizne, je to absolútne neprimerané a nehorázne,“ povedala pre český portál Kalibová.

Špecialista ne bezpečnostné kontroly Letiska Václava Havla Lukáš Pulpán hovorí, že aj na letiskovej kontrole sa môže stať, že kostica podprsenky alarm aktivuje, aj keď to nie je bežné.

„V takom prípade máme ručné detektory kovu a použiť môžeme aj takzvanú ručnú prehliadku. Týmito spôsobmi môžeme vylúčiť prítomnost zakázaného predmětu a potvrdiť, že ide skutočne iba o kosticu,“ opísal postup pre iRozhlas.cz Lukáš Pulpán. Vyzliekanie podprsenky počas kontroly na letisku zamestnanci nevyžadujú.

Rektor ČZU Petr Sklenička zvolal v tomto prípade etickú komisiu, ktorá praktiky testovacieho centra preverí. Ekonomická fakulta poprela, že by od študentiek vyžadovala vyzliekanie podprsenky, nutné je odložiť len opasok.

Hovorkyňa fakulty potvrdila, že podmienky na vstup do miestnosti sprísňovali. „Na začiatku tohto roku sa dokázalo, že došlo k masívnemu nárastu podvodov pri písomných testoch (napr. formou ich fotenia či natáčania),“ objasnila pre iRozhlas hovorkyňa Karla Mráčková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet