Na hlavný obsah

Premiér zopakoval, že vojenská pomoc Ukrajine nie je riešením. J. Stoltenberg si myslí, že zastavenie tejto pomoci konflikt predĺži

Humanitárna pomoc Slovenska Ukrajine stále pokračuje.

Premiér zopakoval, že vojenská pomoc Ukrajine nie je riešením. J. Stoltenberg si myslí, že zastavenie tejto pomoci konflikt predĺži
Premiér SR Robert Fico (vľavo) a generálny tajomník OSN Jens Stoltenberg. Foto: RTVS

Názory NATO a Slovenska na riešenie situácie na Ukrajine sa rozchádzajú. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po spoločnom rokovaní v Bruseli s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Slovenský premiér zároveň dodal, že verí, že rozdielne názory nebudú brániť vzájomnému konštruktívnemu dialógu.

Fico zopakoval svoj názor, že vojenská pomoc Ukrajine neprispeje k riešeniu jej situácie. „Chýba nám mierová inicializácia, nevieme si predstaviť, že vojna bude pokračovať ďalších 10 rokov bez výsledkov. Nevidíme v tomto smere vojenské riešenie,“ skonštatoval.

Stoltenberg zas vyhlásil, že zastavenie vojenskej pomoci vojnu na Ukrajine predĺži. „Ak by Putin na Ukrajine vyhral, tak existuje riziko, že sa tam nezastaví. Naša podpora nie je charitou, je to investícia do našej bezpečnosti,“ uviedol.

Premiér dodal, že Slovensko pozastavilo vojenskú pomoc Ukrajine, ale tá humanitárna pokračuje. „Nepošleme nič zo štátnych zásob, ale nebudeme blokovať komerčnú spoluprácu,“ priblížil.

Fico zároveň povedal že Stoltenberga informoval o finančnej situácii na Slovensku, ktorá je podľa neho veľmi kritická, ako aj o našej potrebe protivzdušnej obrany po tom, ako sme naše systémy S-300 odoslali na Ukrajinu.

Predseda vlády zároveň potvrdil nadchádzajúce stretnutie s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. To by sa malo uskutočniť posledný januárový týždeň priamo na hraniciach. Vláda SR bude v tom čase rokovať na východe.

O stretnutí premiéra so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom sme sa v relácii Aktuálne :24 rozprávali s bezpečnostným analytikom Matejom Kandríkom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko