Na hlavný obsah

Projekt digitálny žiak končí, mohol by však pokračovať. Štát chystá aj novinky

Pokračovanie projektu by privítali rodičia i školy.

Projekt digitálny žiak končí, mohol by však pokračovať. Štát chystá aj novinky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Asi každý ôsmy žiak na Slovensku si mohol kúpiť za príspevok od štátu nový počítač alebo tablet. Projekt digitálny žiak pomohol desaťtisícom školákov a vyrovnal ich možnosti učiť sa pomocou modernej techniky. Koncom roka však končí. Napriek niektorým problémom by rodičia aj školy privítali, aby takáto možnosť bola aj v ďalších mesiacoch.

Nový notebook si mohli zakúpiť prváci na stredných školách, ale aj žiaci základných škôl, najmä ak boli z chudobnejších rodín. Túto možnosť využilo aj 560 školákov zo základnej školy na Luníku IX v Košiciach.

„Vytvorili sme tímy pedagógov, ktorí pomáhali rodičom s registráciou. Mestská časť sprístupnila voľný internet, takže žiaci to používajú aj v mimoškolskej činnosti,“ priblížil riaditeľ ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1 v Košiciach Peter Dulina.

Projektu digitálny žiak sa v reportáži v Správach :24 venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

No nákup zariadenia sa nezaobišiel bez komplikácií. Overovanie žiadateľov, či majú na techniku nárok, išlo pomaly. „Pri štyroch až piatich súrodencoch dvaja dostali potvrdzujúcu SMS a prišlo to zaradenie hneď. Ďalšie prišlo o 50 dní. Tam bol ten problém a my sme to nevedeli vysvetliť,“ pokračoval Dulina.

Ďalší rodičia si doplácali za kancelárky balíček, ktorý počítače automaticky nemali. To sa však podľa šéfa Digitálnej koalície Mária Lelovského dá do budúcnosti vyriešiť. „Máte systémy, ktoré majú školské licencie, čiže školy môžu žiakovi cez školskú licenciu poskytnúť kvalitné programové vybavenie zdarma,“ vysvetlil.

Štát chce pokračovať, chystá aj novinky

Príspevok na počítač bol 350 eur. Notebook či tablet s klávesnicou v tejto sume by mal podľa Lelovského vydržať prvákovi až do maturity. Ak chcú rodičia kvalitnejšie zariadenie, môžu si zaň doplatiť.

„Pôvodná úvaha bola 220 eur. To sme identifikovali ako veľmi málo – to bol jednonásobok životného minima. Dohodli sme sa na 1,5-násobku, vyššie sa ísť nedalo,“ podotkol Lelovský.

Rezort investícií plánuje s projektom pokračovať, keď naň nájdu peniaze. Pripravené majú aj novinky. „Prijímatelia z tohto projektu by mohli dostať po vzore Rakúska poukazy na pripojenie na internet,“ priblížil riaditeľ odboru komunikácie ministerstva investícií Martin Dorčák.

Do projektu sa zapojilo vyše 91-tisíc detí z chudobnejších rodín. Aby sa k počítaču dostali všetci, treba na to vytvoriť základné podmienky. „Máme problém aj s infraštruktúrou, lebo tie deti keď budete učiť, ako narábať s technikou, nemajú vo vylúčených lokalitách prístup na internet,“ uzavrel riaditeľ občianskeho združenia Eduroma Vladimír Rafael.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko