Na hlavný obsah

Rezort financií pri príprave rozpočtu spravil chybu, tvrdí rozpočtová rada. Minister kritiku odmieta

Rozpočtová rada sa opiera aj o precedens.

Rezort financií pri príprave rozpočtu spravil chybu, tvrdí rozpočtová rada. Minister kritiku odmieta
Ilustračná snímka peňazí. Foto: RTVS

Rezort financií pri príprave rozpočtu urobil chybu a umelo tým znížil budúcoročný deficit. Tvrdí to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) kritiku odmieta a odvoláva sa na dlhodobú prax.

Časť peňazí na pomoc s energiami Slovensku preplatila Európska únia. Keďže finančné prostriedky nešli zo štátneho rozpočtu, znížil sa aj deficit. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť a ministerstvo financií majú rozdielny názor na to, kedy by sa táto refundácia mala zaúčtovať.

„Podľa nás metodicky správne je dať túto refundáciu do roku 2023, kde sa aj pôvodne táto refundácia vyžadovala,“ uviedol predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth.

Minister financií hovorí, že refundácia sa má zarátať až do rozpočtu na budúci rok. „Môžete sa opýtať kolegov rozpočtárov, ktorí sú na ministerstve možno 20 rokov, do ktorého roku sa zaúčtovali refundácie z Európskej únie. Do toho roku, v ktorom sa vyplácali,“ povedal Kamenický.

Rozdielnemu názoru Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a ministerstva financií sa v reportáži vo večerných Správach RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

Ak by sa refundácia zaúčtovala tak, ako to tvrdí Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, znamenalo by to, že vláda v budúcom roku deficit zvýši a nie zníži. „Podľa nás by to potom znamenalo, že deficit z tohto roku tak, ako je v štátnom rozpočte, vzrastie z úrovne 6,1 percenta na 6,4 percenta,“ dodal Tóth.

„Ja sa čudujem Rade pre rozpočtovú zodpovednosť. Aké majú oni pravidlá, že ich idú meniť? To, čo sa robilo 20 rokov, sa teraz zrazu zmení, lebo je tu nová vláda? Tak zaúčtujeme ich do roku 2023, aby vám chýbali v roku 2024 alebo ja neviem,“ uviedol Kamenický.

Rozpočtová rada sa pritom opiera aj o precedens. Ministerstvo financií pri účtovaní pomoci pre podniky počas pandémie refundácie zarátalo do roku 2020, hoci časť pomoci bola vyplácaná až v roku 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika