Na hlavný obsah

Rušenie či zachovanie? Informácie o pôrodnici v Žiari nad Hronom si protirečia, vedenie mesta je v šoku

Vedenie mesta a samosprávy chce rokovať s prevádzkovateľom.

Rušenie či zachovanie? Informácie o pôrodnici v Žiari nad Hronom si protirečia, vedenie mesta je v šoku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vedenie mesta Žiar nad Hronom šokovali protirečivé informácie ohľadom zrušenia či zachovania pôrodnice v tamojšej nemocnici. Pred pár dňami sa začalo hovoriť, že prevádzkovateľ pôrodnicu napokon nezruší. Dnes to vyzerá inak.

Prevádzkovateľ nemocnice v Žiari nad Hronom informoval, že pre nedostatok lekárov zatvorí od polovice decembra gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. Zatiaľ dočasne na tri mesiace.

Ďalším dôvodom malo byť avizované rušenie pôrodníc s menej ako 800 pôrodmi ročne v rámci optimalizácie siete nemocníc. Súčasné vedenie rezortu to ale oddialilo.

„Od 1. januára 2024 by mali fungovať všetky pôrodnice, pokiaľ budú mať zabezpečené materiálno-technické a personálne zabezpečenie. Nebudeme brať do úvahy počet pôrodov,“ povedala začiatkom novembra ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Po tomto vyhlásení prišla nádej, že pôrodnicu v Žiari nad Hronom predsa len nezrušia. Napokon to ale prevádzkovateľ poprel a na plánovanom pozastavení prevádzky oddelenia nateraz nič nemení.

„Že sa pôrodnica skutočne zachová, takéto informácie som mal od zamestnancov nemocnice, ktorí ich oficiálne dostali. A dnes to už neplatí. Čo je to za Kocúrkovo? Žiaľ, bavíme sa o zdravotnej starostlivosti,“ povedal primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal.

„Dôvodom dočasného pozastavenia činnosti pôrodnice je akútny nedostatok kvalifikovaného personálu. Legislatíva v tomto prípade nezohráva žiadnu úlohu,“ vysvetlila zástupkyňa hovorcu spoločnosti AGEL Jarmila Ševčíková.

Situáciu s pôrodnicou v Žiari nad Hronom sledoval pre Správy z regiónov redaktor RTVS Marek Pivoluska:

Prevádzkovateľ už hľadá nových lekárov

Prevádzkovateľ nemocnice však začal hľadať gynekológov – pôrodníkov. „Máme informácie priamo z vedenia nemocnice, že majú atestovaného lekára, ktorý môže slúžiť od začiatku budúceho roka. Očakávam teda, že zvrátia tento vývoj,“ povedal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

„Ak sa podarí pracovne zazmluvniť dostatočný počet kmeňových atestovaných lekárov potrebných na zabezpečenie plynulej prevádzky oddelenia, prevádzku pôrodnice okamžite obnovíme,“ dodala Ševčíková.

Vedenie mesta aj samosprávneho kraja sa chce ešte na budúci týždeň stretnúť s riaditeľom spoločnosti AGEL a rokovať o zachovaní plynulej činnosti pôrodnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny