Na hlavný obsah

Samosprávy od štátu dostanú finančnú injekciu. RTVS sa pozrela, koľko financií natečie do jednotlivých pokladníc

Pomoc vítajú, situáciu to podľa nich nevyrieši.

Samosprávy od štátu dostanú finančnú injekciu. RTVS sa pozrela, koľko financií natečie do jednotlivých pokladníc
Na snímke premiér Robert Fico (Smer-SD) a ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS). Foto: RTVS

Samosprávy a vyššie územné celky dostanú v závere roka finančnú injekciu. Vláda im pošle 60 miliónov eur. Mestá a obce to vítajú, no aktuálnu zložitú situáciu to nevyrieši. Volajú po systémových opatreniach. Pozreli sme sa na to, koľko financií natečie do jednotlivých pokladníc.

Košice dostanú zo 60-miliónového balíka určeného na pomoc samosprávam takmer dva milióny eur. Pôjdu na šport či starostlivosť o zvieratá. Útulky už totiž nemali peniaze na stravu.

„V tomto prípade sme mohli expresne oznámiť všetkým klubom, ale aj občianskym združeniam, ktoré sa starajú o psov, mačky tu v Košiciach, že dotácie, ktoré sme im sľúbili, začíname expresne spracúvať a posielať im na účty,“ uviedol primátor Košíc Jaroslav Polaček.

Finančnej pomoci samosprávam a VÚC sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Dominika Kusá:

Peniaze prerozdeľujú na základe počtu obyvateľov s tým, že menšie obce do tritisíc obyvateľov dostanú viac ako väčšie. Napríklad okresné mesto Partizánske si prilepší o 143-tisíc eur. Ilava dostane 37-tisíc eur. Primátor Ilavy Viktor Wiedermann upozorňuje, že niektoré samosprávy majú zdroje už len na bežnú údržbu. Problémové je aj čerpanie eurofondov.

„Vždy je tam spoluúčasť. A mestá a obce sú na tom v takej zlej kondícii, že nemajú na spolufinancovanie. Tu je problém, by sa zastavilo čerpanie,“ priblížil Wiedermann.

Obciam pomôže v aktuálnej situácii každé euro. Nevedia, čo skôr riešiť. „Máme tých problémov strašne veľa. Keď sme dostali 5,2-tisíca eur, nepostavíme zato čističku. Použijeme ich na rekonštrukciu kuchyne v kultúrnom dome,“ povedala starostka Čavoja Anna Gulášová.

„Kúpil by som uhlie pre našu starú škôlku, zaplatil elektrinu, niektoré faktúry. Lebo máme toho dosť,“ uviedol starosta Radnoviec Aladár Bari.

Ako to vníma ZMOS

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pomoc od vlády víta. Upozorňuje, že za posledné obdobie samosprávy prišli o trištvrte miliardy eur.

„Kompenzácia v tomto roku bola 228 miliónov eur, potom 54, teraz prichádza 60. My sme ďaleko k 750 miliónom, tým, že je vláda krátko v pozíciách, nespôsobila to, vnímame to ako ústretový krok,“ vysvetlil predseda ZMOS Jozef Božik.

„Sme ďalej pripravení v roku 2024 rokovať o tom, ako ďalej pomôcť samospráve v ťažkej situácii, do ktorej sa nie vlastnou vinou dostala,“ informoval premiér Robert Fico (Smer-SD).

Samosprávy najviac potrápil veľký výpadok podielových daní, inflácia, ale aj nárast cien energií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika