Na hlavný obsah

Slovensku končí výnimka z protiruských sankcií. Vzniká tým problém pre nášho suseda

Rafinéria jej dokáže spracovať málo.

Slovensku končí výnimka z protiruských sankcií. Vzniká tým problém pre nášho suseda
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Od utorka (5. 12.) Slovnaft nebude môcť do Česka vyvážať produkty vyrobené z ruskej ropy. Skončí totiž výnimka z protiruských sankcií. V súčasnosti dokáže slovenská rafinéria spracovať 30 percent alternatívnej ropy. A to je pre potreby Českej republiky málo.

Rokovania politikov na európskej úrovni stále prebiehajú. Dohoda na úrovni rady ministrov Únie nie je vylúčená, aj keď o niekoľko týždňov neskôr.

Vývozu ropy do Čiech po konci výnimky z protiruských sankcií sa v bloku Správ RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

„Budeme plne fungovať so sankciami, samozrejme, od 5. 12. My spracovávame momentálne 70 percent ruskej ropy a 30 percent neruskej ropy. To je momentálne naše technické maximum. Budeme sa naďalej pokúšať zásobovať český trh. Uvidíme, nakoľko budeme úspešní,“ uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

„Táto situácia by sa priamo nemala dotknúť Slovenska, keďže pre Slovensko môže Slovnaft aj naďalej vyvážať, resp. na slovenský trh môže umiestňovať palivá v takom režime ako doposiaľ. To znamená, na slovenských čerpacích staniciach môže Slovnaft ponúkať, resp. dodávať pre čerpacie stanice palivá aj z ruskej ropy,“ dodal analytik Energie-portal.sk Radovan Potočár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika