Na hlavný obsah

Štát chystá kontroly cien potravín v obchodoch. Odborníci volajú po adresnejšej pomoci

Opozícia hovorí o zadlžovaní a populizme.

Štát chystá kontroly cien potravín v obchodoch. Odborníci volajú po adresnejšej pomoci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štát by mohol budúci rok pomáhať s rastúcimi cenami potravín. Vyhlásil to minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Rezort zároveň chystá cenové kontroly v obchodných reťazcoch. Odborníci aj opozícia vyzývajú koalíciu, aby pomoc smerovala najviac zasiahnutým chudobou.

Po drahých hypotékach či energiách chce vláda pomôcť ľuďom s rastúcimi cenami potravín. Kamenický tvrdí, že už majú hotovú cenovú analýzu. „Urobíme ďalšie kroky. Môžem dopredu prezradiť, že plánujeme, že by sa rozbehli kontroly po reťazcoch, kde evidujem, že máme na Slovensku väčšie ceny ako v okolitých krajinách,“ informoval.

„Ak tieto kontroly majú byť objektívne, tak by malo ísť o kontrolu celej potravinovej vertikály, čiže od poľnohospodára cez potravinára až po obchodníka,“ myslí si riaditeľ Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Kontrolám rezortu financií a pomoci s cenami potravín sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Ivan Tománek:

Kritika opozície aj odborníkov

Opozícia aj odborníci upozorňujú, že štát nemá peniaze na pomoc pre každého. Verejné financie nie sú v dobrej kondícii a vláda by preto mala radšej šetriť.

„Videli sme pokusy Maďarska, ako bojovali s infláciou, cenami potravín. Nakoniec urobili reguláciu – museli ju zrušiť,“ pripomenul podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

„Ide o čistý populizmus, hovoriť ľuďom, že štát vie zlacniť potraviny. My si myslíme, že už ten rozpočet aj tak konsoliduje málo a aj tak sa ďalej zadlžujeme,“ povedal predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka.

„Sme za adresnú pomoc, to znamená – máme tu inštitúty, máme tu Sociálnu poisťovňu, máme daňový úrad. Vieme skúmať, v akom stave sú ľudia, keď skutočne majú hlboko do peňaženky,“ vyjadril sa poslanec Jozef Hajko (KDH).

„Verím, že sa nájde nejaké riešenie. Máme aj príklady zo zahraničia, kde sa to podarilo, či v Rumunsku alebo aj v Nemecku,“ povedal predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Ján Blcháč (Hlas-SD).

Volajú po adresnej pomoci

Pomoc s hypotékami koalícia schválila aj napriek tomu, že podľa odborníkov ju potrebuje len minimum klientov. Ceny energií vláda zastropovala plošne pre všetkých. Analytik pri plánovanej pomoci s potravinami volá po riešení pre núdznych.

„Tu sa vždy rozdáva plošne. To má, samozrejme, ten efekt, že to pomôže všetkým a nikomu a zároveň. To je extrémne drahé a je to jeden z dôvodov, prečo slovenské verejné financie vyzerajú tak, ako vyzerajú,“ skonštatoval ekonóm a analytik INESS Martin Vlachynský.

„My už od nového roku začneme robiť na ďalšom konsolidačnom balíku a budeme hľadať priestor, aby sme vedeli nejak ľuďom pomôcť,“ dodal Kamenický. Potraviny boli v novembri medziročne drahšie o vyše 7,5 percenta, tempo zdražovania sa však spomaľuje už ôsmy mesiac za sebou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika