Na hlavný obsah

Inflácia v novembri opäť spomalila, v porovnaní s októbrom však ceny niektorých potravín narástli

Mierne zlacneli pohonné látky.

Inflácia v novembri opäť spomalila, v porovnaní s októbrom však ceny niektorých potravín narástli
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Inflácia v novembri opäť klesla. Dosiahla úroveň 6,2 percenta. Podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR sa utlmuje o jeden percentuálny bod mesačne. Uviedol to vo štvrtkovej (14. 12.) tlačovej správe.

Spomalenie rastu cien sa medziročne prejavilo takmer vo všetkých hlavných zložkách spotrebného koša, vrátane potravín a nealkoholických nápojov. Platí to však aj pre bývanie a energie.

Vývoj inflácie od novembra 2021 do novembra 2023.
Vývoj inflácie od novembra 2021 do novembra 2023.Foto: ŠÚ SR

V porovnaní s októbrom však ceny niektorých komodít rástli. Ide predovšetkým o noviny a časopisy.

„Medziročná inflácia deviaty mesiac pokračovala v spomaľovaní svojho tempa, spotrebiteľské ceny boli  v novembri o 6,2 percenta vyššie ako pred rokom. Až do leta tohto roka inflácia presahovala úroveň 10 percent,“ priblížil ŠÚ SR.

Ceny vo viacerých odboroch zostali takmer nezmenené. Zlacnenie spotrebitelia pocítili v doprave (o jedno percento). Pokles cien zaznamenal aj odbor pošty a spoje (o 0,7 percenta), a to vďaka poklesu cien telekomunikačných služieb.

Medzimesačne zdraželi najmä potraviny

Medzimesačne zdraželi potraviny v súhrne o 0,8 percenta. Ceny stúpli v šiestich z deviatich sledovaných potravinových položiek, čo malo najväčší vplyv na medzimesačný vývoj inflácie.

„Z hľadiska váhy mal na domácnosti najvyšší dopad rast cien chleba a obilnín o 1,3 percenta, mlieka, syrov a vajec o 0,3 percenta (mlieko, vajcia, smotana) a zeleniny o sedem percent. Zvýšenie cien sa prejavilo aj pri olejoch a tukoch, a cukre a cukrovinkách. V porovnaní s októbrom klesli ceny mäsa o 0,8 percenta a ovocia o 0,5 percenta,“ priblížil úrad.

Čo sa týka medziročného rozdielu v cenách potravín, v porovnaní s novembrom 2022 boli drahšie o 7,6 percenta. Tempo rastu cien sa však spomaľovalo podľa ŠÚ SR ôsmy mesiac ta sebou.

„Dvojciferne vyššie ceny ako pred rokom mali stále štyri položky, chlieb a obilniny, zelenina, cukor a cukrovinky a koreniny a pochutiny. Naopak za oleje a tuky platili spotrebitelia menej o 7,8 percenta,“ informovali štatisti.

Medziročne sklesla len doprava

Pri doprave ide o jediný odbor, ktorý zaznamenal mierny medziročný pokles cien, a to o 0,2 percenta. V porovnaní s vlaňajším novembrom sa ceny pohybovali na úrovni, ktorá predstavovala 7,5-percentný pokles.

Znamená to teda, že medziročne zdraželo aj bývanie a energie. Rast cien v tomto odbore však klesol na najnižšiu úroveň za posledné dva roky a predstavoval hodnotu 5,2 percenta.

„Váhovo najvýznamnejšia zložka bývania – elektrina, plyn a ostatné palivá – spomaľuje medziročný rast každý mesiac už od februára, aktuálne v novembri boli ceny tejto položky vyššie o osem. Ovplyvnilo to pribrzďovanie rastu cien pevných palív a tepelnej energie,“ vysvetlil štatistický úrad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika