Na hlavný obsah

Streľba na pražskej univerzite: Ministerstvo vnútra pozná mená všetkých obetí vrátane strelca. Traja zranení sú cudzinci

Nemocnice prijali množstvo zranených.

Streľba na pražskej univerzite: Ministerstvo vnútra pozná mená všetkých obetí vrátane strelca. Traja zranení sú cudzinci
Záchranári čakali pri budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej po streľbe v centre Prahy. Foto: TASR/AP

Český minister vnútra Vít Rakušan potvrdil, že identifikovali všetky obete a strelca z tragédie, ktorá sa udiala vo štvrtok (21. 12.) na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Česká polícia neskôr spresnila, že obetí bolo 14, a pätnástym mŕtvym je 24-ročný útočník spáchal samovraždu.

Zranených ľudí je 25, traja z nich sú cudzinci – jeden z Holandska a dvaja zo Spojených arabských emirátov, informoval o tom český spravodajský portál ČT24. Väčšina hospitalizovaných je v stabilizovanom stave, najmenej jeden z nich je v kritickom stave.

V uliciach Prahy budú hliadkovať policajti s dlhými zbraňami. „Nemáme informácie o žiadnej konkrétnej hrozbe a v skutočnosti ide o prevenciu – signál, že sme tu a sme pripravení,“ uviedla česká polícia na sociálnej sieti. Dodáva, že ukončenie prvotných úkonov nastane v dopoludňajších hodinách.

Hromadná doprava v Prahe jazdí v okolí fakulty bez obmedzení, v nočných hodinách obnovili premávku električiek a metra. Od rána premávajú aj autobusy.

Zranených prijali viaceré nemocnice

Vo Fakultnej nemocnici Kráľovské Vinohrady hospitalizovali sedem pacientov so strelnými zraneniami. Ide napríklad o priestrel hlavy, hrudníka a končatín. Vo vážnom stave prijali štyroch pacientov a so stredne ťažkými poraneniami ďalších štyroch.

„Niektorí z nich podstúpili operačný zákrok, viac-menej podľa mojich informácií sú v súčasnosti všetci stabilizovaní,“ informovala hovorkyňa nemocnice Tereza Romanová.

Do Všeobecnej fakultnej nemocnice priviezli vo štvrtok troch zranených, z toho jedna pacientka mohla opustiť nemocnicu hneď po ošetrení, uviedla tamojšia hovorkyňa Marie Heřmánková.

Anesteziologicko-resuscitačné oddelenie Fakultnej nemocnice Bulovka prijalo troch zranených – dve vo vážnom stave po strelnom zranení. Jedného človeka prijali so stredne ťažkým poranením po páde.

Starostlivosť o pacientov prevzala aj Nemocnica Na Františku. „Neboli to žiadne život ohrozujúce zranenia, ale dotyční zažili pomerne veľký šok a veľký psychický otras,“ priblížila hovorkyňa nemocnice Lucie Krausová. Išlo o dve ženy a dvoch mužov.

Dvoch ľudí v kritickom a jedného vo vážnom stave prijala Ústredná vojenská nemocnica s tým, že bližšie informácie zatiaľ nebude poskytovať, informovala ČT24.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet