Na hlavný obsah

Študentka Hana bola na fakulte niekoľko minút pred streľbou. Porozprávala nám o momentoch hrôzy

Na filozofickej fakulte mala skúšku.

Študentka Hana bola na fakulte niekoľko minút pred streľbou. Porozprávala nám o momentoch hrôzy
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Ondřej Deml

Na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe sa pred streľbou útočníka, ktorý vzal život niekoľkým ľuďom a ďalších vyše 20 zranil, nachádzala aj slovenská študentka Hana. O 14.00 h mala na Námestí Jána Palacha skúšku.

„Po skúške som videla už dvoch policajtov na chodbe. S pocitom strachu som sa vydala na železničnú stanicu, kde som bola aj v čase útoku,“ opísala Hana.

O útoku sa dozvedela od policajtov, ktorí naznačili, že sa niečo deje. Neskôr zo správ v triednej skupine, kde hovorili, že budova je uzatvorená, že niečo nie je v poriadku. „Na stanici nám prišla výstižná a smutná správa v internej skupine filozofickej fakulty, že tam nemáme ísť, lebo sa tam strieľa,“ uviedla študentka.

Snažila sa skontaktovať so spolužiakmi a zistiť či sú v poriadku. Opísala, že cítila “sebecký strach“, premýšľala, čo by sa stalo, keby ostala v budove. Myslela aj na samotnú univerzitu, útok podľa nej pošpinil inštitút.

S kolegom, ktorý sa počas útoku nachádzal v triede, sa jej v tej chvíli skontaktovať nepodarilo. „Keď prišiel domov, sa nám ozval s tým, že je v poriadku,“ dodala Hana.

Povedala, že univerzita počas útoku poslala študentom inštrukcie o tom, ako sa majú zachovať.

Vypočujte si celý rozhovor so študentkou Hanou z relácie RTVS Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet