Na hlavný obsah

Sýrske médiá tvrdia, že Izrael podnikol útoky na ciele neďaleko Damasku. Tel Aviv to odmietol komentovať

Izraelská armáda odmietla útoky komentovať.

Sýrske médiá tvrdia, že Izrael podnikol útoky na ciele neďaleko Damasku. Tel Aviv to odmietol komentovať
Na snímke pracuje izraelská delostrelecká jednotka. Foto: TASR/AP

Izrael v nedeľu večer zaútočil na ciele neďaleko sýrskeho hlavného mesta Damask, uviedli sýrske médiá. Informovala agentúra AFP.

„Okolo 23.05 h (miestneho času) podnikol izraelský nepriateľ vzdušný útok… zameraný na viaceré body na predmestí Damasku. Naša protilietadlová obrana zostrelila niektoré rakety, pričom ďalšie spôsobili obmedzené materiálne škody,“ uviedol zdroj z oblasti bezpečnosti pre sýrsku agentúru SANA.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Británii uviedlo, že útoky boli zamerané na pozície libanonského militantného hnutia Hizballáh neďaleko damaského letiska.

Izraelská armáda odmietla útoky komentovať. Namiesto toho v osobitnom vyhlásení informovala, že v nedeľu večer bol z Libanonu ostreľovaný sever Izraela.

„Armáda reagovala odvetným útokom zameraným na zdroj ostreľovania. Skôr v daný deň sme zasiahli teroristickú bunku Hizballáhu,“ uviedla izraelská armáda.

Náčelník generálneho štábu Izraelských obranných síl (IDF) Herci Halevi navštívil v nedeľu izraelských vojakov neďaleko hraníc s Libanonom. Počas návštevy hovoril o potrebe „zabiť pracovníkov Hizballáhu“, aby Izrael demonštroval svoju prevahu. „To sa môže stať formou útoku alebo vojny,“ povedal Halevi.

Izrael len veľmi zriedkavo komentuje svoje útoky v Sýrii. Opakovane však uviedol, že nedovolí svojmu úhlavnému nepriateľovi Iránu, ktorý podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby rozšíril svoju prítomnosť v Sýrii.

Izrael podnikol už stovky vzdušných útokov na severe Sýrie od začiatku tamojšej občianskej vojny v roku 2011. Zameral sa predovšetkým na Iránom podporované sily vrátane Hizballáhu i na pozície sýrskej armády.

Tieto útoky Izraela sa zintenzívnil od začiatku vojny s palestínskym militantným hnutím Hamas, ktoré vlani obnovilo svoje vzťahy so sýrskou vládou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet