Na hlavný obsah

Autodopravcovia už druhý deň blokujú hraničný priechod Vyšné Nemecké. Ministerstvo dopravy to rešpektuje

Únia autodopravcov je na strane poľských kamionistov.

Autodopravcovia už druhý deň blokujú hraničný priechod Vyšné Nemecké. Ministerstvo dopravy to rešpektuje
Ilustračná snímka - kolóna kamiónov. Foto: RTVS

Únia autodopravcov Slovenska už druhý deň blokuje hraničný priechod Vyšné Nemecké –Užhorod. Postavili sa na stranu poľských kamionistov, ktorí protestujú už niekoľko týždňov.

Eurokomisia po ruskej agresii na Ukrajinu uvoľnila vstup pre ukrajinských dopravcov, čo tunajším firmám robí problémy.

Slovenskí dopravcovia tvrdia, že ukrajinskí kamionisti ich vytláčajú z práce, pretože jazdia bez povolení. Majú tak nižšie ceny ako slovenské alebo aj poľské kamióny. Momentálne totiž platí, že do 30. júna budúceho roka nemusia mať ukrajinskí kamionisti povolenky na vstup do Európskej únie.

Situáciu na našej východnej hranici pre Správy RTVS mapovala redaktorka Lucia Benetinová:

„Chceli by sme späť povolenia pre ukrajinskú stranu, takže to je ten problém. Oni nám tu chodia robiť načierno a berú nám prácu a robia nám tu kabotáž. My si musíme ochraňovať náš trh,“ hovorí predseda Únie autodopravcov Slovenska Stanislav Skala.

Blokáde predchádzali rozhovory s ministrom dopravy Jozefom Rážom. Ministerstvo dopravy na svojej sociálnej sieti uviedlo, že rešpektuje ich právo štrajkovať.

„O téme povoleniek bude v pondelok (4. 12.) v Bruseli diskutovať rada ministrov dopravy. Samozrejme vnímame situáciu, ktorú táto dohoda spôsobuje medzi dopravcami. S úniou autodopravcom sme sa dohodli aby štrajkovali tak, aby príliš nenarušili život obyvateľov východného Slovenska,“ priblížila hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

Ukrajinskí kamionisti stoja na východe Slovenska v kolónach už niekoľko dní. Kolóny začínajú už na diaľnici D1 Bidovce, kde je odstavených vyše 300 kamiónov. Ďalších 100 kamiónov je pred Michalovcami. Najdlhšia kolóna odstavených vozidiel smeruje od obce Gajdoš až po hraničný priechod, kde stojí takmer 500 kamiónov. Blokáde nerozumejú.

Podľa slov predsedu Únie autodopravcov budú dopravcovia blokovať hraničný priechod minimálne do pondelka. Ak Brusel nevyhovie ich požiadavkám, tak na neurčito.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko