Na hlavný obsah

Únia miest Slovenska dala členom ultimátum: Majú sa rozhodnúť medzi ňou a ZMOS

Dvojité členstvo je pre viaceré miesta prospešné.

Únia miest Slovenska dala členom ultimátum: Majú sa rozhodnúť medzi ňou a ZMOS
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kým jedny sa snažia spájať, druhí sa chcú rozdeľovať. Únia miest Slovenska (ÚMS) dala svojim členom ultimátum. Buď zostanú členom únie, alebo sa pridajú na stranu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Viaceré mestá s tým nesúhlasia a tvrdia, že dvojité členstvo je pre nich prospešné.

Medzi dvojitých členov patria aj mestá Sliač a Zvolen. Po novom roku sa to však zmení, pretože pokiaľ mestá zostanú členmi ZMOS, tak ich ÚMS zo svojich radov vylúči. Niektorí primátori s tým nesúhlasia, sú za zachovanie dvojitého členstva.

„Tým že sme malé mesto, tak nás zaujímajú informácie, ktoré treba pre tých menších. Ale keďže máme zase školy, škôlky a iné organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti, čo už majú väčšie mestá, tak nás zaujímajú zas informácie potrebné pre mestá,“ uviedla primátorka Sliača Ľubica Balgová.

„Je to škoda, že to takýmto spôsobom bude, oslabí sa aj únia miest týmto krokom,“ povedal primátor mesta Zvolen Vladimír Maňka.

Téme sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Rozdelenie má priniesť lepšiu komunikáciu

Únia miest tvrdí, že ZMOS dlhodobo zanedbával väčšie mestá, čo malo negatívny vplyv na ich rozvoj. Rozdelenie má podľa nich priniesť lepšiu komunikáciu s vládou a silnejší hlas pre mestá.

„Bude jasné, kto koho zastupuje, koľko obyvateľov to je a aké problémy riešime. Som presvedčený, že nastal čas na to, aby si slovenské mestá zastupovali svoje problémy sami a aby obce mali svoju organizáciu, ktorá ich zastupuje sama,“ skonštatoval prezident ÚMS Richard Rybníček.

Predseda ZMOS tvrdí, že nechcú nikoho vylučovať, naopak, chcú sa spájať. „O to komickejšie vyznieva snaha vylučovať niekoho, keď väčšina miest ÚMS, aj tí, ktorí nie sú v ZMOS, chcú participovať v našich regionálnych štruktúrach. Rozbíjanie je zlým predpokladom pre spoluprácu,“ pomyslel si predseda ZMOS Jozef Božik.

ZMOS má takmer 2 800 členov, z toho necelých 150 tvoria mestá a mestské časti. ÚMS má pod sebou 48 členov. Dvojité členstvo má 40 mestských samospráv. O tom v ktorej organizácii zostanú ešte väčšina z nich váha.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny