Na hlavný obsah

V aukcii sa predali ďalšie šaty princeznej Diany. Ich cena prekonala doterajšie maximum

Ide o čierno-modré večerné šaty.

V aukcii sa predali ďalšie šaty princeznej Diany. Ich cena prekonala doterajšie maximum
Archívna sníma - Princezná Diana. Foto: Ron Bell / PA Images / Profimedia

Večerné šaty princeznej Diany sa v aukcii predali za viac ako 1,14 milióna dolárov (asi 1,01 milióna eur), čo je jedenásťnásobok pôvodného odhadu. Prekonali tak doterajšie maximum za inú Dianinu róbu, ktorá sa v januári vydražila za 600-tisíc dolárov (zhruba 548-tisíc eur). Napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na aukčnú sieň Julien’s Auctions.

Diana si prvýkrát obliekla čierno-modré večerné šaty, ktorých autorom je návrhár Jacques Azagury, v roku 1985 vo Florencii. Tiež ju v nich vyfotili o rok neskôr pri návšteve Vancouveru, uviedol aukčný dom. Šaty sa skladajú z dlhého čierneho zamatového živôtika vyšívaného modrými hviezdami a dvojradovej modrej organovej sukne zdobenej šerpou a mašľou.

Šaty sa spolu s zodpovedajúcou ilustráciou predali za viac ako 1,1 milióna dolárov, uviedla v nedeľu (17. 12.) aukčná sieň Julien’s Auctions, ktorá odhadovala, že sa vydraží za 100-tisíc až 200-tisíc dolárov.

„Julien’s teraz drží nový svetový rekord v najdrahších šatách, ktoré mala na sebe princezná Diana, predaných v aukcii,“ uviedla aukčná sieň vo vyhlásení a dodala, že predchádzajúci aukčný rekord predstavoval 604 800 dolárov. Za túto sumu sa v januári predala Dianina fialová róba od návrhára Victora Edelsteina.

Šaty sa predávali v rámci štvordňovej aukcie s názvom Hollywoodske legendy. Zorganizovali ju aukčné siene Julien’s Auctions a televízny kanál Turner Classic Movies (TCM). Na aukcii vystavovali viaceré pamätné predmety.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet