Na hlavný obsah

V meste na Považí zasadia strom, keď sa tam narodí bábätko: Dreviny tak rastú spolu s deťmi

Namáhavú prácu urobili za rodiny malých Dubničanov odborníci.

V meste na Považí zasadia strom, keď sa tam narodí bábätko: Dreviny tak rastú spolu s deťmi
Ďalšie dreviny plánujú v meste vysadiť malým Dubničanom opäť na jar. Foto: RTVS

Mesto Dubnica nad Váhom je s príchodom každého malého obyvateľa na svet zelenšie. Samospráva spustila iniciatívu Zasaď si svoj strom a sleduj ako rastie spolu s novým členom rodiny. Vedľa dreviny nainštalujú aj tabuľku s menom malého vlastníka.

Rodičia niekoľkomesačných detí z Dubnice nad Váhom išli zasadiť do rôznych lokalít v meste strom, ktorý bude patriť ich ratolesti. Bude vyrastať spolu s ním. Iniciatíva sa teší veľkej obľube.

„Som rád, že nám pomáhajú bojovať s klimatickými zmenami a robíme si spoločne krajšie prostredie,“ vyjadril sa primátor Dubnice nad Váhom Peter Wolf.

Reportáž z Dubnice nad Váhom do Správ RTVS pripravila redaktorka Dominika Kusá:

Rodičia malého Adama veria, že ich syn bude zdravý ako buk, ktorý zasadili. „Je to veľmi príjemná udalosť pre nás. Máme sa oň aj starať, v lete budeme chodievať polievať s detičkami aby videli, ako rastie ako sa starať o prírodu,“ teší sa obyvateľka Dubnice nad Váhom Jana.

Mesto rodičom pomáha

Namáhavú prácu urobili za rodiny malých Dubničanov odborníci. „Symbolicky sa aj kôra prisype k stromčeku. Je to také symbolické,“ priblížil pracovník v Technických službách v Dubnici nad Váhom Miroslav Chudý.

„Prvotný strih, náter robí náš pracovník, záhradník, starostlivosť rodičov bude aby ich prvé tri roky polievali,“ doplnila vedúca referátu na MsÚ Janka Beniaková. Rodičia si na opornú konštrukciu pri strome nainštalovali tabuľku s menom dieťaťa.

„My máme pripravenú aj digitálnu vrstvu mapy kde sa zamerajú a budú si ich môcť pozrieť obyvatelia aj na internete ukázať svojim známym, kde ten stromček je a v akej kondícii je,“ vysvetlil primátor.

Dreviny vyberajú podľa vhodnosti pre danú lokalitu. Niektoré rodiny sa na strom budú pozerať aj z domu.

„Úžasné niečo, pri prvom sme to nezažili, tak aspoň teraz si to užívame. Prvorodený reklamuje, že on nemá svoj strom,“ vyjadrila sa obyvateľka mesta Vanda. Ďalšie dreviny plánujú v meste vysadiť malým Dubničanom opäť na jar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny