Na hlavný obsah

Niektoré nemocnice zavádzajú platené parkovanie: V Nitre si priplatia pacienti aj zamestnanci

Jedným z dôvodov je zneužívanie bezplatného parkovania.

Niektoré nemocnice zavádzajú platené parkovanie: V Nitre si priplatia pacienti aj zamestnanci
Ilustračná snímka parkoviska. Foto: RTVS

Niektoré nemocnice menia parkovaciu politiku. Patrí k nim aj fakultná v Nitre. Za parkovanie si od januára priplatia pacienti i zamestnanci. Jedným z dôvodov je zneužívanie bezplatného parkovania.

Bezplatné parkovanie bez obmedzenia vystriedajú od nového roka len bezplatné dve hodiny, za zvyšok státia si vodiči priplatia. Zmeny sú reakciou na zneužívanie parkovacích miest nepacientmi.

„Spoplatnenie parkovania vnímame jednoznačne ako propacientský krok,“ uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice Nitra Tatiana Kubinec.

Parkovaniu v nemocniciach sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

Pacientom sa zmeny nepáčia. Parkovné vo Fakultnej nemocnici v Nitre budú pacienti aj návštevníci platiť od januára po dlhšej prestávke. Nebudú však jediní. Po novom si za parkovanie priplatia aj zamestnanci. Predbežne nemocnica ráta so sumou 150 eur za rok.

„Ak vychádzame z predpokladu, že mesiac má 21 pracovných dní, celodenná platba za parkovné bude menej ako 60 centov,“ priblížila Kubinec.

Nedostatok zamestnancov

„Na druhej strane nie je garantované, že človek tu, napriek tomu, že zaplatí parkovné ročne, nájde miesto. Nemocnica má nedostatok zamestnancov, hľadá sestry zďaleka, toto veľmi neprospeje tomu, aby sme zvýšili záujem zamestnancov pracovať v nitrianskej nemocnici,“ myslí si predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Bezplatné parkovanie pre zamestnancov majú aj neďaleké nemocnice v Nových Zámkoch a v Trnave. Prístup zariadení je však na Slovensku rôzny. Zamestnanci parkovné platia už dlhšie napríklad vo fakultných nemocniciach v Banskej Bystrici či Košiciach.

„Už niekoľko rokov máme zavedené celoročné parkovacie karty pre zamestnancov za poplatok, ktorý odvádzajú do nemocničnej pokladne. Získané peniaze takto môžeme investovať do technického zabezpečenia parkovacích systémov a tiež do údržby komunikácií,“ priblížila hovorkyňa UNLP Košice Ladislava Šustová.

Aj košická univerzitná nemocnica chystá od januára v parkovaní zmeny. Zatiaľ čo teraz parkujú štyri hodiny zadarmo všetci, ktorí do areálu prídu, po novom majú mať výhodu bezplatného parkovania len pacienti a ich návštevy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny