Na hlavný obsah

Zamestnávanie zdravotných sestier z Ukrajiny sa malo zjednodušiť. Realita je však úplne iná

Slovensko stále bojuje s ich nedostatkom.

Zamestnávanie zdravotných sestier z Ukrajiny sa malo zjednodušiť. Realita je však úplne iná
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zamestnávanie ukrajinských sestier sa malo zjednodušiť – sľubovalo to ministerstvo zdravotníctva ešte v júni. Spolu s rezortom školstva upravili podmienky, aby sa mohli vysokoškolské sestry z Ukrajiny dostať k pacientom rýchlejšie. Výsledok po pol roku nových pravidiel je nula sestier s plnohodnotnými kompetenciami.

Pani Valentyna na Ukrajine získala titul bakalára a ako sestra tam odpracovala 35 rokov, z toho 20 rokov ako vrchná sestra. Keď prišla na Slovensko, zamestnala sa v krompašskej nemocnici. No môže robiť iba činnosti praktickej sestry – teda na úrovni stredoškolského zdravotníckeho asistenta.

„Keď vezmeme pacienta z operácie, nemôžem ho zapísať, napichávať. Môžem to robiť, ale nemôžem, lebo na to nemám práva ako asistent. Na Ukrajine som všetko robila,“ povedala pani Valentyna.

Keď štát zjemnil pravidlá, potešila sa. Podala si žiadosť o uznanie bakalárskeho diplomu, aby mohla robiť plnohodnotnú prácu sestry so všetkými kompetenciami. Ministerstvo školstva jej však vzdelanie neuznalo.

Zamestnávaniu ukrajinských sestier sa v Správach RTVS venovali redaktorky RTVS Katarína Zakuťanská a Iveta Vanková:

„Informovali nás, že tieto sestry uznané nebudú, keďže na Ukrajine je bakalárske štúdium, ktoré je viazané na strednú školu, v dĺžke vo väčšine prípadov dva roky,“ uviedla správkyňa Medzinárodnej asociácie lekárov a zdravotníkov na Slovensku Alona Kurotová.

Zjednodušené pravidlá nepriniesli do systému žiadnu novú sestru

Za pol roka, čo platia zjednodušené pravidlá uznávania sestier z Ukrajiny, tak do nášho systému nepribudla žiadna z nich.

„Majú bakalársky systém vzdelania, avšak ani toto ich vzdelanie nekorešponduje s európskymi smernicami čo sa týka rozsahu. Keďže naši študenti musia absolvovať 4 600 hodín výučby, z toho musí byť polovica praxe v nemocniciach,“ informoval riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodníckych asistentiek Lukáš Kober.

Ak chcú robiť Ukrajinky u nás zdravotnú sestru, musia si doplniť vzdelanie.

Väčšina sestier z Ukrajiny nemá ani také vzdelanie ako pani Valentyna. Doma absolvovali iba strednú školu. Tieto sestry náš systém akceptuje ako praktické sestry – asistentky.

„Ešte musia preukázať teoretické znalosti a praktické zručnosti prostredníctvom doplňujúcej skúšky,“ dodala hovorkyňa ministerstva školstva Dagmara Al-Khaldi Mičeková.

Za pol roka sme takýchto praktických sestier-asistentiek z Ukrajiny zaregistrovali 27.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko