Na hlavný obsah

Vatikánsky súd poslal bývalého poradcu pápeža Františka za mreže. Odsúdili ho na 5,5 roka

Trest sa týka finančných zločinov.

Vatikánsky súd poslal bývalého poradcu pápeža Františka za mreže. Odsúdili ho na 5,5 roka
Na archívnej snímke kardinál Angelo Becciu. Foto: TASR/AP

Vatikánsky súd poslal v sobotu (16. 12.) za mreže talianskeho kardinála a bývalého poradcu pápeža Františka Angela Becciua. Vymerali mu 5,5-ročný trest, týkať sa má finančných zločinov. Informáciu priniesol spravodajský portál BBC.

Sedemdesiatpäťročný Becciu obvinenia popieral. Tie zahŕňali spreneveru aj zneužívanie funkcie. Proces sa sústredil na obchod s nehnuteľnosťami v Londýne. Pre katolícku cirkev skončil s veľkými stratami.

Becciu bol najvyšším vatikánskym predstaviteľom, ktorý kedy čelil takýmto obvineniam. Kedysi ho dokonca považovali za kandidáta na pápeža.

Jeden z najzávažnejších finančných škandálov vo Vatikáne v posledných rokoch súd skúmal od roku 2021. Becciu, ktorý kedysi patril k najbližším spolupracovníkom pápeža Františka, trval na svojej nevine. Prokurátor Alessandro Diddi pre kardinála žiadal trest sedem rokov a tri mesiace väzenia.

Spolu s Becciuom stanulo pred súdom ďalších deväť ľudí, ktorí čelili obžalobe z prania špinavých peňazí, podvodu, korupcie, zneužitia právomoci a vydierania, napísala agentúra DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet