Na hlavný obsah

Vidiečania sa stali obeťami koordinovaných útokov: Nigéria hlási najmenej 160 obetí

Polovojenské gangy útočia na nevinných civilistov.

Vidiečania sa stali obeťami koordinovaných útokov: Nigéria hlási najmenej 160 obetí
(Ilustračná snímka) Foto: TASR

Pri sérii útokov na vidiecke komunity v stredonigérijskom zväzovom štáte Plateau zahynulo od soboty už najmenej 160 ľudí, vyplýva to z aktualizovaných údajov agentúry AFP.

„Je potvrdené, že až 113 osôb bolo zabitých, keďže sobotňajšie boje pretrvávali až do skorých pondelkových hodín,“ uviedol šéf samosprávy pre oblasť Bokkos. K týmto obetiam následne pripočítali ďalších 50 zo susedného okresu Barkin Ladi.

Spresnil, že polovojenské gangy, ktoré miestni volajú „banditi“, podnikli koordinované útoky v najmenej 20 rôznych komunitách. Okrem obetí na životoch našli v oblasti aj vyše 300 zranených, ktorých previezli do okolitých nemocníc.

Útoky, ktoré sa začali na území Bokkos, sa rozšírili do susednej oblasti Barkin Ladi, poznamenal tamojší miestny predseda.

Barbarské, brutálne a neopodstatnené

Guvernér zväzového štátu Plateau v nedeľu odsúdil „barbarské, brutálne a neopodstatnené“ útoky. Jeho hovorca dodal, že vláda príjme proaktívne opatrenia s cieľom obmedziť prebiehajúce prepady proti nevinným civilistom.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International kritizovala vládu v súvislosti s najnovšími útokmi. Na sociálnej sieti X napísala, že „nigérijské úrady nedokázali ukončiť pravidelné smrtiace útoky na vidiecke komunity v štáte Plateau“.

Severozápad i centrálne oblasti Nigérie dlhodobo terorizujú milície banditov, ktoré zo základní umiestnených hlboko v lesoch podnikajú nájazdy na dediny so zámerom rabovať a unášať obyvateľov kvôli výkupnému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet