Na hlavný obsah

Vláda reaguje na nápor žiadateľov o predčasný dôchodok. Ministerstvo práce navrhne zmeny

Znenie návrhu zatiaľ nepredstavilo.

Vláda reaguje na nápor žiadateľov o predčasný dôchodok. Ministerstvo práce navrhne zmeny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo práce plánuje zmeny v predčasných dôchodkoch. Súčasné podmienky spôsobili enormný nárast žiadateľov. Kto požiada o predčasný dôchodok ešte tento rok, môže mať penziu vyššiu až o 26 percent. Ekonómovia varujú, že skorší odchod do penzie ohrozuje trh práce aj verejné financie.

Od januára je možné odísť do predčasnej penzie aj po 40 odpracovaných rokoch. Výhodná valorizácia dôchodkov a vianočný bonus spôsobili, že tento rok sa so žiadosťami roztrhlo vrece.

Zmenám v odchode do predčasného dôchodku sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Ľubomíra Hulinová:

„Vzťahuje sa na nich aj januárová valorizácia vo výške 11,8 percenta. Taktiež mimoriadna letná valorizácia vo výške 10,6 percenta. No a potom, hneď, keď sa prehupnú cez nový rok, tak majú nárok už na novoročnú valorizáciu o 3,6 percenta. A k tomu všetkému majú nárok aj na mimoriadny príplatok vo výške 300 eur,“ vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

„Do predčasného dôchodku odchádzajú ľudia, ktorí majú najviac pracovných skúseností. A takýchto ľudí nie je jednoduché nahradiť domácimi nováčikmi na trhu práce,“ priblížil vedecký pracovník Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž.

Na ministerstve práce už existuje vypracovaný návrh, ktorý obsahuje zmenu podmienok na odchod do predčasnej penzie. Jeho finálne znenie však minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) zatiaľ predstaviť nechce.

„Veľmi rád by som najskôr určitý balík opatrení prešiel so sociálnymi partnermi, odborármi, a zamestnávateľmi a až potom ich predstavil verejnosti,“ povedal Tomáš.

Možností je viacero

Za každý mesiac skoršieho odchodu do dôchodku po odpracovaných 40 rokoch sa vypočítaná penzia zníži o 0,3 percenta. Ekonóm hovorí, že jednou z možností je sprísniť krátenie starobných penzií.

„Je tam možné nastaviť aj nejakú vyššiu penalizáciu, môžete to zvýšiť na 0,5 percenta. Na druhej strane musíte myslieť na to, že človek pri odchode do dôchodku musí mať našporené na nejakú minimálnu penziu,“ povedal Baláž.

Hranica najnižšieho predčasného dôchodku je v súčasnosti niečo vyše 430 eur. „To znásobenie z 0,3 na 0,5 percenta spôsobí to, že na predčasný dôchodok sa mnoho ľudí nekvalifikuje,“ skonštatoval odborník na dôchodky z Dôchodkovej poradne Igor Horváth.

Druhou možnosťou, ako sprísniť odchod do predčasného dôchodku, je zvyšovanie hranice 40 odpracovaných rokov.

„Máme najmä v robotníckych povolaniach také situácie, že ľudia začali už po skončení učňovky ako, povedzme, 17-roční pracovať a v podstate môžu odísť na dôchodok v 57 – 58 rokoch. Bohužiaľ, náš dôchodkový systém si toto nemôže dovoliť. Povedzme, tých 40 rokov by sme zvýšili na 42 alebo 43,“ dodal Baláž.

Pokiaľ sa minister so sociálnymi partnermi dohodne, riešenie chce predložiť v januári v skrátenom legislatívnom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika