Na hlavný obsah

Vláda ukrojí budúcim seniorom z ich dôchodkov. Analytici kritizujú ďalší zásah do druhého piliera

Vládny kabinet znížil odvod z hrubej mzdy.

Vláda ukrojí budúcim seniorom z ich dôchodkov. Analytici kritizujú ďalší zásah do druhého piliera
Ilustračná snímka kráčajúcich seniorov. Foto: RTVS

Očakávania odborníkov sa naplnili, vláda zasiahla do druhého piliera. Od budúceho roka budú sporitelia odvádzať menej zo svojej hrubej mzdy. Koalícia chce takto vykryť rodičovský dôchodok. Analytici upozorňujú vládu, že druhý pilier nemá byť záplatou na diery v rozpočte.

Ďalšia vláda Roberta Fica (Smer-SD) a opäť ďalší zásah do druhého dôchodkového piliera. Šéf Smeru má dlhodobo výhrady k tejto forme sporenia. „Možno sme urobili chybu, keď sme druhý pilier nezrušili, keď ho aj v iných krajinách zrušili,“ povedal Fico.

Ak by chcela vláda zrušiť druhý pilier, musela by meniť ústavu, na čo nemá potrebné hlasy. Od budúceho roka si však budú klienti sporiť v druhom pilieri menej. Kabinet totiž znížil odvod z 5,5 na štyri percentá. Štát takto získa takmer 365 miliónov eur, ktorými zafinancuje rodičovský dôchodok.

„Zatiaľ je to natrvalo. Uvidíme, či sa bude v budúcnosti k tomu niečo meniť,“ uviedol minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). „Ak celá krajina chce rodičovský dôchodok, musí byť nejaká miera solidarity. Pripomínam, nikomu nič neberieme,“ dodal premiér Fico.

Zásahu vlády do druhého piliera dôchodkového sporenia sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Ivan Tománek:

Názor ekonómov je odlišný

Ekonómovia majú iný názor. Vláda síce ľuďom neberie peniaze priamo z peňaženky, ukrojí však súčasným pracujúcim z ich budúcich dôchodkov. „Ten dôchodok z druhého piliera bude mať o desať až dvadsať rokov súčasný štyridsiatnik nižší,“ vysvetlil ekonóm Ekonomického ústavu SAV Viliam Páleník.

„Ten, kto má 40 rokov práce pred sebou, tak ten už dopredu pri tomto opatrení vie, že bude dostávať na starobnom dôchodku o 140 eur menej,“ povedal ekonóm z Katedry hospodárskej politiky Ekonomickej univerzity v Bratislave Martin Hudcovský.

„Nemusí sa obávať o svoj dôchodok, keďže časť dôchodku sa vykrýva prvým pilierom, prípadne sa môže ešte pripoistiť,“ povedal minister Tomáš.

Dôchodkový systém pod tlakom

Dôchodkový systém sa dostáva pod čoraz väčší tlak. Na penzie od štátu, a teda z prvého piliera, bude postupne pracovať menej ľudí. Podľa odborníkov v najbližších rokoch výrazne vzrastie počet starobných dôchodcov.

„Čo znamená aj vyššie výdavky štátu a v tomto rozpočte ani v tých ďalších nie je jasné, kde na to štát vezme,“ uviedol vedecký pracovník Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž.

V druhom pilieri si momentálne sporí 1,8 milióna klientov. Správcovské spoločnosti odkazujú, že zníženie odvodov nie je riešením pre rozpočet. „Pretože šetrenie znamená zníženie spotreby a nie, že si znížim úspory na budúce dôchodky,“ povedal predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Miroslav Kotov.

Časté zásahy do druhého dôchodkového piliera už pripravili podľa odborníkov sporiteľov o miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika