Na hlavný obsah

Volodymyr Zelenskyj: Temnota prehrá a zlo bude porazené. Ukrajinský prezident sa prihovoril vo vianočnom posolstve

Zelenskyj sa poďakoval vojakom, ktorí trávia Vianoce v zákopoch.

Volodymyr Zelenskyj: Temnota prehrá a zlo bude porazené. Ukrajinský prezident sa prihovoril vo vianočnom posolstve
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu (24. 12.) prihovoril svojim krajanom vo vianočnom posolstve, v ktorom ich v čase pokračujúcej vojny rozpútanej Ruskom povzbudzoval a vyjadril presvedčenie, že „nakoniec temnota prehrá a zlo bude porazené“.    

Podľa agentúry DPA Zelenskyj vo videopríhovore, nakrútenom pred chrámom Kyjevsko-pečerskej lavry, dodal, že celá Ukrajina sa bude počas Vianoc spoločne modliť za slobodu, za víťazstvo a „za našu Ukrajinu.“

Zelenskyj sa osobitne poďakoval ukrajinským vojakom, ktorí trávia Vianoce v zákopoch na fronte, i ich rodinám, ktoré budú musieť tento rok opäť sláviť Vianoce bez manželov, synov či otcov.

„Všetci naši obrancovia svetla, strážni anjeli Ukrajiny….dokazujú, že zázraky existujú. Ale musíme ich vytvárať my sami,“ uviedol Zelenskyj vo videopríhovore zverejnenom aj na sociálnej sieti Facebook.

Vyzval, aby sa ukrajinský národ v svätovečer spoločne, „miliónmi hlasov“ modlili za „ľudí, mier, spravodlivosť, život“ a za víťazstvo Ukrajiny.

Ukrajina zmenila dátum vianočných sviatkov

Ako je známe, Ukrajina presunula slávenie sviatku Narodenie Pána na 25. decembra – na dátum, keď ho slávi veľká časť Európy a sveta – na rozdiel Ruska, kde tento sviatok pripadá na 7. januára.

Tohto „starého“ dátumu sa na Ukrajine drží len ukrajinská pravoslávna cirkev (UPC). Roky bola spojená s moskovským patriarchátom a ruskou pravoslávnou cirkvou.

Časť pravoslávnych veriacich na Ukrajine slávila Božie narodenie 25. decembra už vlani. Stalo sa tak v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu z februára 2022.

UPC vlani v máji oficiálne prerušila vzťahy s ruskou pravoslávnou cirkvou. Napriek tomu niektorí ukrajinskí poslanci obvinili jej vedúcich predstaviteľov zo spolupráce s ruskými duchovnými.

Práve v dôsledku väzieb na moskovský patriarchát sa v chrámoch a kláštoroch na rôznych miestach Ukrajiny konali policajné razie. Patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill je známy tým, že opakovane podporil ruskú inváziu na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet