Na hlavný obsah

Kresťania dnes oslavujú dva sviatky, pripravujú sa na narodenie Ježiša Krista

Pôst na Štedrý deň už nie je povinnosťou.

Kresťania dnes oslavujú dva sviatky, pripravujú sa na narodenie Ježiša Krista
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dnešný deň patrí dvom sviatkom. Do západu slnka majú kresťania štvrtú adventnú nedeľu, ktorou vrcholí príprava na Vianoce. Večernou vigíliou a polnočnými omšami začnú sláviť narodenie Ježiša Krista.

Štvrtá sviečka na adventnom venci horí len dnes. Na bohoslužbách poslednej adventnej nedele, ktorá je tento rok aj Štedrým dňom, veriaci počúvajú biblické texty opisujúce udalosti, ktoré predchádzali narodeniu Ježiša Krista.

„My sa tak veľmi tešíme, že v tomto čase teda sa naplnili všetky slová prorokov a práve štvrtú adventnú nedeľu si pripomíname vyvrcholenie celého toho obdobia a Pán Boh prichádza k nám,“ hovorí nitriansky evanjelický farár Ivan Boženík.

Téme sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

„Pre mňa osobne je tento deň takou zmesou ľudských očakávaní. Samotný advent je čakaním, čakaním na Pána, na jeho príchod, na jeho narodenie. Boh nás častokrát nenecháva dlho čakať. To čakanie je zavŕšené božím obdarovaním. Aj toto si môžeme uvedomiť v tento zvláštny deň,“ priblížil katolícky kňaz Milan Polák.

V minulosti bol na Štedrý deň cirkvou predpísaný pôst. Hoci už nie je povinný, môže poslúžiť k duchovnej príprave na Vianoce. „Má to v sebe svoju hodnotu aj cenu, lebo Štedrý deň je potom oveľa viac štedrejší. Vianoce sú darom, a to potom viac vynikne,“ ozrejmil ďalší kňaz Pavol Zahatlan.

Sviatok narodenia Ježiša Krista je 25. decembra, no podľa tradície sa nezačína polnocou, ale už po západe slnka predchádzajúceho dňa. Čiže dnes večer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko