Na hlavný obsah

Ak sa aj Slovensko neodkláňa od demokracie, tak sa aspoň zásadne inšpiruje krokmi, ktoré k tomu vedú, tvrdí politologička

Aneta Világi zhodnotila aktuálnu politickú situáciu.

Ak sa aj Slovensko neodkláňa od demokracie, tak sa aspoň zásadne inšpiruje krokmi, ktoré k tomu vedú, tvrdí politologička
Premiér Robert Fico. Foto: Martin Baumann

Pri pohľade na štáty, v ktorých odborná politologická verejnosť hovorí o odklone od demokracie, vidíme podľa politologičky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Anety Világi charakteristické prvky.

„Dominantná vládna strana alebo koalícia sa snaží obmedziť svojich oponentov či kritické médiá. Rovnako sa snažia o diskreditáciu či obmedzenie fungovania občianskej spoločnosti. Tá má v demokratickom systéme kontrolovať vládne kroky,“ vysvetlila.

Ďalším znakom liberálnej demokracie v krajine je fungujúci systém bŕzd a protiváh. „Slúžia na kontrolu a vyvažovanie prípadného zneužitia moci dominantnou politickou silou,“ uviedla.

V kontexte súčasnej vlády Roberta Fica (Smer-SD) a politickej situácie na Slovensku politologička vidí so spomenutými prvkami prepojenie.

„Ak sa pozrieme na kroky súčasnej vlády, vidíme, že ak by aj Slovensko nebolo priamo na ceste k odklonu od liberálnej demokracie, tak sa minimálne zásadne inšpiruje krokmi, ktoré k tomu smerujú,“ skonštatovala.

Ako príklad uviedla útoky na médiá a obmedzovanie ich práva informovať či útoky na občiansku spoločnosť. „Najnovšie kroky vlády majú slúžiť na to, aby došlo k zmene systému bŕzd a protiváh,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko