Na hlavný obsah

Boloňa pristúpila k radikálnej zmene: Autá môžu jazdiť maximálne rýchlosťou 30 km/h, taxikári sa búria

Opatrenie zaviedla vlani, teraz ho však vymáha aj pokutami.

Boloňa pristúpila k radikálnej zmene: Autá môžu jazdiť maximálne rýchlosťou 30 km/h, taxikári sa búria
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Boloňa je od vlaňajška prvým talianskym mestom, na území ktorého môžu vodiči jazdiť maximálnou rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu. Teraz polícia začala nové nariadenie vymáhať a za prekročenie rýchlosti pokutovať, napísala agentúra APA.

Cieľom radnice je, aby vďaka zníženiu rýchlostného limitu pri nehodách už neumierali žiadni ľudia, Nové pravidlo však má aj svojich odporcov. Protestujú proti nemu napríklad taxikári, ktorí pre pomalšiu jazdu stihnú obslúžiť menej zákazníkov.

Zníženou rýchlosťou sa v Boloni začalo jazdiť vlani v júli, po polročnom období tolerancie teraz polícia začala za prekročenie limitu pokutovať. Policajti vodičov kontrolujú najmä v okolí škôl, nemocníc a trhovísk. Obmedzenie rýchlosti na 30 kilometrov za hodinu neplatí v rámci mesta iba na rýchlostných komunikáciách.

„Pre mesto má zavedenie hranice 30 kilometrov v hodine samé výhody: bezpečnejšia cestná premávka, menej hluku a škodlivín v ovzduší a plynulejšia doprava,“ uviedla radca Valentina Orioliová.

Hlasnými odporcami rýchlostného limitu sú oproti tomu taxikári, ktorí tento týždeň na protest zablokovali jednu z ulíc v centre mesta. Pravicové strany Bratia Talianska, Liga a Hore Taliansko chcú, aby sa o kontroverznom opatrení rozhodlo v referende.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet