Na hlavný obsah

Bývalé kúpele Korytnica majú nového majiteľa. Poslední pacienti z nich odišli viac ako 20 rokov dozadu

Kúpele predtým vlastnil Marián Kočner.

Bývalé kúpele Korytnica majú nového majiteľa. Poslední pacienti z nich odišli viac ako 20 rokov dozadu
Opustené kúpele Korytnica. Foto: RTVS

Bývalé kúpele Korytnica v Nízkych Tatrách majú nového majiteľa. Obci začal splácať staré dlhy na daniach a hovorí o oživení kúpeľnej lokality. Podľa územného plánu tam nič iné ani nemôže byť.

Poslední pacienti z korytnických kúpeľov odišli pred viac ako 20 rokmi. Vlastnil ich Marián Kočner, ten je vo väzení a majitelia sa viackrát zmenili.

Kto je skutočným vlastníkom korytnických kúpeľov, stále nie je jasné. Firma, ktorá vlastní tieto budovy, vznikla len vlani a jej konateľ sa o svojich zámeroch s nami rozprávať nechcel

„Spoločnosť nadobudla nehnuteľnosti v lokalite bývalých kúpeľov Korytnica, pričom má v záujme túto lokalitu ďalej rozvíjať a zveľaďovať. O svojich plánoch rozvoja kúpeľnej lokality a plničky minerálnych vôd bude informovať verejnosť v nasledujúcich mesiacoch,“ zaznelo v vyjadrení konateľa Tatras Valley Invest, a.s. Jaroslava Lehončáka.

Kúpeľom Korytnica sa v Správach RTVS z regiónov venoval Milan Velecký:

Bývalé kúpele Korytnica majú nového majiteľa

So starostom rokujú investori pôvodom z Ruska.

,,Došlo k zaplateniu časti dane z nehnuteľnosti, nejakých 20 percent už nová firma zaplatila a deklarovali, že sa chcú pokúsiť o rozvoj kúpeľníctva,“ informoval starosta obce Liptovská Osada Róbert Kuzma.

Kúpeľom pomohol požiar

Korytnickým kúpeľom paradoxne pomohol veľký požiar pred viac ako 100 rokmi. Staré budovy z druhej polovice 19. storočia zhoreli a na ich mieste postavili nové, vtedy moderné.

Dodnes stojí Liečebný dom Hygiea. Je národnou kultúrnou pamiatkou, ale samotní pamiatkari navrhujú jeho vyradenie.

,,V 50. rokoch objekt prešiel veľmi dramatickou stavebnou prestavbou a úpravou. Stratil všetky pôvodné autentické prvky, ktoré mal a bol veľmi pozmenený,“ uviedol riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloš Dudáš.

V bývalých kúpeľoch sú dnes prístupné len minerálne pramene.

,,Na Korytnicu si veľmi dobre spomínam, mne tam robila mamina celý život zdravotnú sestru. Boli tam tri bytovky postavené, kde bývali zamestnanci. Bol tam obchod, pošta, bolo to super rozvinuté a fungovalo to perfektne do roku 2002,“ skonštatoval starosta obce.

Bez ohľadu na to, kto je skutočným majiteľom areálu, podľa územného plánu obce tam nič iné ako kúpele nemôže byť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny