Na hlavný obsah

Bývalý riaditeľ VOP Nováky opäť pred súdom: Čelí obžalobe za podpisovanie fiktívnych faktúr za zlikvidovanú muníciu

Za problémami podniku podľa obžalovaného stál rezort obrany.

Bývalý riaditeľ VOP Nováky opäť pred súdom: Čelí obžalobe za podpisovanie fiktívnych faktúr za zlikvidovanú muníciu
Odsúdený bývalý generálny riaditeľ Vojenského opravárenského podniku (VOP) v Novákoch. Foto: RTVS

Odsúdený bývalý generálny riaditeľ Vojenského opravárenského podniku (VOP) v Novákoch sa opäť postavil pred súd. Päťročný trest dostal vlani za nedodržiavanie predpisov a za nečinnosť v súvislosti s tragickým výbuchom v podniku. Teraz čelí obžalobe za podvod.

Bývalého generálneho riaditeľa VOP v Novákoch priviezli na okresný súd v Prievidza z väzenia v putách. Obžalovaný je teraz z toho, že pol roka pred výbuchom podpisoval fiktívne faktúry za zlikvidovanú muníciu, ktorá však zlikvidovaná nebola a hromadila sa v podniku. Obžalovaný je aj bývalý vedúci riadenia kvality ľudských zdrojov.

V roku 2006 sa vojenský opravárenský podnik transformoval zo štátneho podniku na akciovú spoločnosť, v ktorej bol 100 percentným akcionárom štát. Rezortom obrany s vedením podniku následne podpísal zmluvu na likvidáciu munície. Podnik však záväzky nestíhal plniť. Na ministerstvo posielali faktúry za muníciu, ktorú nezlikvidovali.

Obžalobe bývalého riaditeľa podniku v Novákoch sa v Správach RTVS z regiónov venovala Miriam Dobrotová:

„Prijal som to preto, aby mali ľudia a pracovníci v závere roka a v prvom kvartáli na čom pracovať. Bohužiaľ na tejto zmluve došlo aj k výbuch a dostal som sa tam kde som teraz,“ vyhlásil bývalý generálny riaditeľ VOP Nováky Jozef Berák.

Za problémami podniku stál rezort obrany

Obžalovaný Jozef Berák uviedol, že za problémami podniku stál rezort obrany, lebo počas plnenia zmluvy menil druh a množstvá munície určenej na likvidáciu. „Žiadne zámery, ideme vytiahnuť peniaze od ministerstva obrany,“ povedal obžalovaný.

Podnik bol v tom čase v dobrej ekonomickej kondícii a rezort obrany ho žiadnej kontrole nepodrobil. Vypovedať prišiel aj bývalý minister obrany František Kašický. Podľa jeho slov o údajnom podvode nevedel.

„Až keď sa po výbuchu začali robiť inventúry, tak prichádzali správy o určitých nezrovnalostiach,“ informoval bývalý minister obrany František Kašický.

Štát si na súde nebude uplatňovať škody za fiktívne faktúry vo výške viac ako 600-tisíc eur. Začiatkom marca 2007 totiž práve výbuch zničil aj časť munície za ktorú zaplatil. V prípade dokázania viny obžalovaným hrozí trest 10 až 15 rokov nepodmienečne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny