Na hlavný obsah

Dobrovoľníci v ruskom Burjatsku zachraňujú túlavé psy, podľa zákona im totiž hrozí smrť

Vlani v júli začal v Rusku platiť federálny zákon, ktorý umožňuje miestnym parlamentom rozhodovať, ako naložiť s túlavými zvieratami. Podľa jeho autorov je cieľom ochrana ľudí pred útokmi pouličných psov. Ochrancovia zvierat však tvrdia, že úrady fakticky legalizovali hromadné zabíjanie túlavých zvierat. Zákon doteraz schválilo päť regiónov – Burjatsko, Altajská republika, Zabajkalský kraj, Magadanská a […]

Dobrovoľníci v ruskom Burjatsku zachraňujú túlavé psy, podľa zákona im totiž hrozí smrť
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Vlani v júli začal v Rusku platiť federálny zákon, ktorý umožňuje miestnym parlamentom rozhodovať, ako naložiť s túlavými zvieratami. Podľa jeho autorov je cieľom ochrana ľudí pred útokmi pouličných psov.

Ochrancovia zvierat však tvrdia, že úrady fakticky legalizovali hromadné zabíjanie túlavých zvierat. Zákon doteraz schválilo päť regiónov – Burjatsko, Altajská republika, Zabajkalský kraj, Magadanská a Astrachaňská oblasť.

Napísal to ruský server Meduza, ktorý publikoval fotoreportáž z UlanUde od portálu Bereg o záchrane psov, ktorých dobrovoľníci urýchlene odvážajú preč.

V útulku Ananda žije asi 200 psov

Začiatkom januára v útulku Ananda pracovníci veterinárnej správy utratili 18 zvierat, píše Bereg. Ide pritom o najväčší útulok v celom Burjatsku a v ktorom žije približne 2000 psov.

Zvyšné zvieratá sa teraz snažia zachrániť dobrovoľníci z miestnej charitatívnej organizácie Sobaka sčastija (Pes šťastia). Odvážajú ich do regiónov, kde sa nepovoľuje zvieratá usmrcovať. Niektoré putujú priamo do rodín, ktoré sa dobrovoľníkom pre nich podarilo nájsť. Iné zase k dočasným pestúnom či do útulkov.

Poslednú nedeľu dobrovoľníci pripravovali na evakuáciu ďalších 11 zvierat. Pred cestou pritom každého psa vyfotí, vyplní jeho doklady a skontrolujú čip. „Už sme odtiaľ vyviezli asi 140 psov, a to len náš fond,“ povedala jedna z ochranárok zvierat, ktorá sa volá Stella.

O niekoľko týždňov sa podľa nej rozhodla organizácii pomôcť rad ľudí, pomáhajú psy pripraviť na cestu alebo ich prevážajú v autách na stanicu. V inej časti Ruska sa im snaží pomôcť napríklad Irina Moskalenková z Krasnojarsku, ktorá s pomocou ďalších dostala do svojho regiónu z Ulan-Ude 36 psov. Šesť z nich našlo novú rodinu.

„Myslím, že nový zákon vôbec nepomôže. Jednoducho preto, že sa nepracuje s obyvateľstvom. Zvykli si u nás narábať so zvieratami nedbalo,“ upozorňuje Stella a spomína napríklad nedostatočnú sterilizáciu zvierat alebo odhodené škatule so šteňatami. „Ľudia si nemyslia, že sú za to zodpovední,“ dodala.

„Gumený“ zoznam dôvodov na utratenie

Ďalšia dobrovoľníčka – Darja – serveru Bereg povedala, že zoznam dôvodov pre utratenie psov je vo federálnom zákone veľmi kusý. Buď ide o choroby, ktoré sú pre zvieratá aj ľudí smrteľné, ako je besnota, alebo o ukončenie utrpenia nevyliečiteľne chorého zvieraťa.

„Ak je liečiteľné, nemožno ho zabiť. Musí sa liečiť. V regionálnom zákone sa prijateľnými dôvodmi na zabitie zvieraťa stal jeho vek alebo chatrný zdravotný stav, ktorý si vyžaduje liečbu. Je to gumený zoznam, do ktorého sa zmestí takmer každý pes,“ myslí si Darja a dodáva, že dobrovoľníci nevedia, čo nastane ďalší deň.

Správkyňa útulku Ananda pritom upozorňuje, že psy v ňom umiestnení sú majetkom obce, hoci na ne úrady vlani v auguste prestali prispievať.

„Niekoľko mesiacov sme ich držali, aby neumreli hladmi. A (teraz) náš riaditeľ dostal príkaz začať pracovať (psy utrácať), aby sme dodržali zákon,“ opísala Nargiza Muminovová, ktorá zároveň upozornila, že má útulok finančné ťažkosti. Ona sa napriek tomu rozhodla nechať prepísať všetkých psov z útulku na seba, aby ich zachránila od predčasnej smrti.

„Ale neviem, ako ich udržím. Je otvorené obrovské množstvo zbierok, (ľudia) vystavujú naše fotografie a videá. Vyberajú sa milióny, ale k psom sa z týchto peňazí nedostala ani kopejka,“ rozprávala Muminovová. Dodala, že podľa nej situácia vyvolala v Rusku pozdvihnutie a solidaritu.

„Ale keď všetko utíchne, budem mať stále 2000 psov,“ podotkla. „Všetci vieme, že sa psy v nasledujúcich piatich rokoch neminú, vzhľadom na to, že obyvatelia ich nesterilizujú, púšťajú ich venčiť samotné, šteniatka vyhadzujú v škatuliach. Ľudia budú naďalej dodávať psov na ulici,“ predpovedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet