Na hlavný obsah

Izrael označil obvinenia z genocídy v Pásme Gazy za skreslené, B. Netanjahu hovoril o bezočivosti

Obvinenia vzniesla Juhoafrická republika.

Izrael označil obvinenia z genocídy v Pásme Gazy za skreslené, B. Netanjahu hovoril o bezočivosti
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Izrael v piatok (12. 1.) na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu uviedol, že obvinenia z genocídy v Pásme Gazy, ktoré voči nemu vzniesli, sú hlboko skreslené a neodrážajú skutočnú situáciu. Informovala o tom agentúra AFP.

Právnik Tal Becker zastupujúci Izrael uviedol, že táto krajina sa vo vojne neusiluje zničiť Palestínčanov. Chce však chrániť svojich obyvateľov, ktorí čelia útokom na viacerých frontoch. Prípad podľa jeho slov postavili na opise reality súčasných bojov, ktorý zámerne vytvorili, postavili mimo kontextu a je manipulatívny.

Obvinenia voči Izraelu na pôde MSD vzniesla Juhoafrická republika (JAR). Vo štvrtok (11. 1.) ho v Haagu oficiálne obvinila z porušenia Dohovoru OSN o genocíde. Podľa právnych zástupcov JAR nemožno na ospravedlnenie takéhoto konania použiť ani útok palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra, pri ktorom prišlo o život 1 140 ľudí.

Netanjahu hovorí o bezočivosti

Izrael reagoval leteckými útokmi a neskôr i pozemnou ofenzívou. Tá si vyžiadala najmenej 23 469 obetí, prevažne žien a detí, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze kontrolované Hamasom.

Izrael a jeho spojenec USA obvinenia z genocídy odmietli a sľúbili rozhodnú obhajobu pred MSD v holandskom Haagu. „Izraelský štát obvinili z genocídy v období, keď bojuje proti genocíde,“ povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu pred piatkovým pojednávaním.

„Teroristická organizácia sa dopustila najhoršieho zločinu voči Židom od čias holokaustu a teraz to niekto obhajuje v mene holokaustu?“ uviedol Netanjahu a označil to za bezočivosť.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller vo Washingtone povedal, že obvinenie Juhoafrickej republiky nemá opodstatnenie.

MSD by mal verdikt vyniesť v najbližších týždňoch. Rozhodnutie bude konečné a právne záväzné. Súd však má len malé právomoci na jeho presadenie, komentuje AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet