Na hlavný obsah

J. Hambálek z Nočných vlkov žiada vyradenie zo sankčného zoznamu: Pre RTVS povedal viac

Jozefa Hambálka na zoznam zaradili v júli 2022.

J. Hambálek z Nočných vlkov žiada vyradenie zo sankčného zoznamu: Pre RTVS povedal viac
Jozef Hambálek. Foto: RTVS

Jozef Hambálek trvá na svojej nevine a žiada o vyradenie zo sankčného zoznamu. Jeho meno v tomto zozname odmieta aj vláda.

Hambálka tam zaradila ešte v júli 2022 Rada Európskej Únie. Zdôvodnila to tým, že je šéfom európskej vetvy motocyklového klubu Noční vlci, ktorí sú napojení na Rusko. Bezpečnostní analytici pripomínajú, že sa od gangu nedištancoval.

Jozef Hambálek poskytol exkluzívny rozhovor pre Správy RTVS, téme sa venoval redaktor Vladimír Amrich:

Jozef Hambálek trvá na svojej nevine a žiada o vyradenie zo sankčného zoznamu. Jeho meno v tomto zozname odmieta aj vláda.

Chýbajú mu relevantné dôkazy

Jozef Hambálek tvrdí, že väzby na Rusko, pre ktoré sa dostal na sankčný zoznam, nie sú postavené na relevantných dôkazoch.

„Prišlo mi po dlhom dopytovaní, po dvoch mesiacoch, z Rady Európy 12 dôkazov o mne, prečo som na sankčnom zozname. Tých 12 dôkazov bolo 12 mediálnych článkov a facebookových príspevkov. Žiadne relevantné dôkazy,“ povedal Hambálek.

Neštandardné, no opodstatnené opatrenie

Zaradenie na sankčný zoznam považuje bezpečnostný analytik Radovan Bránik za neštandardné opatrenie, no v prípade schvaľovania okupačnej vojny Ruska za opodstatnené. Osoba zaradená na sankčný zoznam pritom nemusela spáchať trestný čin.

„Hovoríme aj o tzv. mäkkom vplyve a o ľuďoch, ktorí sa možno nedopúšťajú trestnej činnosti v zmysle trestnoprávnej, ale dopúšťajú sa podielu na vplyvových operáciách v prospech Ruskej federácie. Nakoniec, pán Hambálek sa tým ani netajil. Stretáva sa s predstaviteľmi služby vonkajšej rozviedky Ruskej federácie,“ skonštatoval Bránik.

Európske úrady tiež videli problém v tom, že Jozef Hambálek v obci Dolná Krupá pri Trnave zhromažďoval vojenské vybavenie. Podľa našich informácií už sporná technika v objekte nie je.

„Existuje spôsob, ako sa odvolať. Je možné obrátiť sa na súdy a v prípade, že by preukázal, že mu bolo nejakým spôsobom poškodené, tak má právo žiadať aj odškodné,“ vysvetlil bezpečnostný analytik.

„Reakcia z Európskej únie bola taká, že zostávam na sankčnom zozname, lebo údajne stále tieto veci, ktoré tvrdili, pretrvávajú. Napríklad, že na objekte, ktorý už nevlastním, vytváram nejaké cvičenie nejakých ľudí na boj proti Ukrajine,“ povedal Hambálek.

Podľa analytika mal čas na očistenie mena

„On hovorí o problémoch, ktoré mal v roku 2017. Treba ale povedať, že už v roku 2014 a 2015 prebiehala predsa okupácia a podpora okupácie na východnej Ukrajine,“ dodal Bránik.

„Mal dostatočne dlhú dobu, aby očistil svoje aktivity. Mohol sa napríklad dištancovať od motorkárskeho klubu Nočných vlkov,“ uviedol bezpečnostný analytik Vladimír Bednár.

„To, čo pán Hambálek robí už celé roky, je aktívna, systematická a dlhodobá účasť a spolupráca s ľuďmi, ktorí vykonávajú rozvednú činnosť proti Slovenskej republike. To je jednoducho fakt. To ho robí adeptom na členstvo v týchto zoznamoch. Vysoké percento občanov Slovenska má proruské postoje. Je to legitímne, môžeme si o tom myslieť, čo chceme, ale trestaní za to žiadnym spôsobom nie sú,“ vysvetlil Bránik.

Jozef Hambálek s rozhovorom súhlasil pod podmienkou, že sa ho nespýtame, či je stále aktívnym členom Nočných vlkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko