Na hlavný obsah

Každá tehotná žena má nárok na štyri návštevy pôrodnej asistentky. Problémom je ich nedostatok

Pomáhajú s prípravou na pôrod a so starostlivosťou o novorodenca.

Každá tehotná žena má nárok na štyri návštevy pôrodnej asistentky. Problémom je ich nedostatok
Ilustračná snímka - pôrodná asistentka. Foto: RTVS

Od začiatku roka má každá tehotná žena nárok na štyri návštevy pôrodnej asistentky zo zdravotného poistenia. Doteraz si ženy museli za takúto službu platiť.

Pôrodná asistentka žene pomôže s prípravou na pôrod a tiež so starostlivosťou o novorodenca. Problémom je ich nedostatok.

Prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky v bratislavskom Ružinove považuje návštevy pôrodných asistentiek v domácnostiach budúcich rodičov za prínosné, upozorňuje však na problém.

Nedostatku pôrodných asistentiek sa v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Krížová:

„Máme veľký nedostatok zdravotného personálu, takže si neviem predstaviť, ako by sme to zabezpečili, pretože je problém pokryť chod pôrodníc na Slovensku,“ uviedol prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky Bratislava Ružinov Jozef Záhumenský.

Pomoc pôrodnej asistentky v rámci kurzu v nemocnici využila aj mamička Zuzana. „Pomáha, ako mám správne dojčiť, ako sa pripraviť na pôrod, ako cvičiť panvové dno, ako rozdýchavať kontrakcie pri samotnom pôrode, keďže je to bolestivé,“ opisuje.

Odchádzajú do zahraničia

„Naozaj je nás veľmi málo, ktoré sme schopné v rámci licencie poskytovať túto starostlivosť,“ priznáva pôrodná asistentka Martina Dideková.

Takúto službu môžu poskytovať iba licencované pôrodné asistentky. So získaním licencie sa spája množstvo byrokracie. To mnohé pôrodné asistentky odrádza . Ani tie, čo sa rozhodnú absolvovať byrokratický kolotoč, ešte nemajú vyhraté.

„Po získaní týchto povolení a po získaní licencie nastáva najväčší problém, a to je uzatvorenie zmluvy so zdravotnou poisťovňou. Poisťovne nie sú viazané tým, že musia uzatvoriť zmluvu s pôrodnou asistentkou,“ približuje predsedníčka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Na to, aby sa dostalo do zdravotníckeho systému viac pôrodných asistentiek, je podľa odborníkov okrem iného potrebné zmeniť vzdelávací systém. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) tento týždeň avizovala zmenu vo vzdelávaní sestier, najskôr však od školského roku 2025/2026.

Ani to však nemusí stačiť, ak budú sestry a pôrodné asistentky ďalej odchádzať do zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko