Na hlavný obsah

Kedysi detské ochorenie teraz straší starších ľudí: Prípady pribúdajú, pred nakazením nechráni ani očkovanie

Za prvé štyri týždne tohto roku lekári nahlásili hygienikom 33 prípadov.

Kedysi detské ochorenie teraz straší starších ľudí: Prípady pribúdajú, pred nakazením nechráni ani očkovanie
Ilustračná snímka - starší pacient počas vyšetrenia u lekárky. Foto: RTVS

Počet prípadov čierneho kašľa začína opäť rásť. Ochorenie, ktoré bolo ešte pred niekoľkými rokmi na pokraji vykynoženia, trápi najmä starších ľudí.

Hygienici naposledy zaznamenali pomerne vysoký výskyt – vyše 700 – v rokoch 2019-2020. Za prvé štyri týždne tohto roku lekári nahlásili hygienikom 33 prípadov.

Okrem chrípky a koronavírusov sa v zimnom období darí aj bakteriálnym ochoreniam. Na vzostupe je aj čierny alebo tzv. divý kašeľ. Ochorenie, ktoré bolo pred nástupom očkovania rizikové najmä pre deti, dnes trápi starších pacientov.

Nárastu prípadov čierneho kašľa sa v Správach RTVS venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

„Ja za posledné asi 3 mesiace mám dva prípady, kedy sme robili protilátky proti čiernemu kašľu a vyšla na pozitívna,“ hovorí všeobecný lekár pre dospelých Daniel Chovan.

Podľa prieskumov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) trend ochorenia za posledných 10 rokov všeobecne klesá. Viac prípadov zaznamenali v rokoch 2019 až 2020. Hoci počas pandémie tieto čísla rapídne padli, dnes opäť stúpajú.

„Počas pandémie bol aj čierny kašeľ na ústupe, pretože ľudia nosili rúška a menej sa stretávali, čiže aj toto ochorenie sa ďaleko menej šírilo,“ vysvetlil infektológ Peter Sabaka.

Príznaky ochorenia

Príznaky divého kašľa sú definované už jeho názvom. Záchvaty kašľa najmä u detí spôsobovali až zvracanie, zlomeniny rebier a v najťažších prípadoch hrozila aj encefalitída.

Podľa infektológa je dnes takýto priebeh a celkový výskyt čierneho kašľa u detí mimoriadne vzácny. Niekoľkotýždňové záchvaty kašľa trápia najmä ľudí vo vyššom veku.

„Ako pribúdajú roky od toho očkovania tak tá imunita proti toxínu ktorý vyvoláva čierny kašeľ pomaly klesá. Preto sa v dospelosti môže objaviť čierny kašeľ ako ochorenie, ale vďaka tej zostatkovej imunite už nespôsobuje tak vážny priebeh,“ doplnil Sabaka.

Podľa neho zatiaľ nie je potrebné, aby sa dali starší pacienti preočkovať, apeluje najmä na očkovanie detí.

Lekári tiež pripomínajú, že nie každý záchvat kašľa je hneď spôsobený infekciou. Chronickým kašľom trpia spravidla aj astmatici, fajčiari alebo inak chorí pacienti. Či by mohlo ísť o čierny kašeľ, zistí všeobecný lekár jednoduchým odberom krvi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko