Na hlavný obsah

Medvede v obciach by mohli strieľať poľovníci. Vláda je za zrýchlené vydávania výnimiek, európske zákony to nedovoľujú

Minister Taraba problém nevidí.

Medvede v obciach by mohli strieľať poľovníci. Vláda je za zrýchlené vydávania výnimiek, európske zákony to nedovoľujú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Medvede v obciach by mohli po novom riešiť aj poľovníci v spolupráci s policajtmi. Vláda chce zrýchliť udeľovanie výnimiek na odstrel problémových jedincov v uliciach miest a dedín. Podľa europoslanca Michala Wiezika je to v rozpore s európskou legislatívou.

Ministerstvo životného prostredia v spolupráci s rezortom vnútra chce rozšíriť kompetencie policajtov a poľovníkov pri riešení nebezpečných medveďov v obciach a mestách. Na miesto, kde sa medveď vyskytne, sa okamžite privolá policajná hliadka. Tá však strieľať medvede nebude.

„Oni budú len zabezpečovať poriadok a to, aby sa nestalo, že ten medveď sa rozbehne na nejakého obyvateľa. V takom prípade iba zakročia. Na odstrel budú určení len poľovníci a tí dostanú bleskovú výnimku,“ priblížil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Medvede by mohli strieľať poľovníci v spolupráci s políciou. V reportáži v Správach RTVS sa plánovanej zmene vlády venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Poľovníci s takýmto riešením súhlasia, no dodávajú, že by malo byť až tým posledným, pokiaľ by na miesto nemohol doraziť zásahový tím štátnej ochrany prírody.

„Kritická situácia vyžaduje krízové riešenia. Vnímame to iba ako riešenie krízových situácií, kedy bude medveď v intraviláne ohrozovať život alebo zdravie občanov. Vtedy je treba zasiahnuť rýchlo,“ myslí si viceprezident Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Rozpor s európskymi zákonmi

Odstraňovanie medveďov cez zrýchlené udeľovanie výnimiek je podľa europoslanca v rozpore s európskou legislatívou.

„V prípade manažmentu medveďa, ktorý je európsky významný, celoročne chránený je nevyhnutné uplatňovať najskôr preventívne opatrenia. Minister v podstate navrhuje, aby sa obchádzali a tým naozaj riskuje, že spustí konanie Európskej komisie proti Slovensku,“ uviedol europoslanec Michal Wiezik.

„Ja som sa s pánom európskym komisárom jasne bavil o odstrele medveďov, ktoré sú v intravilánoch. On vôbec nechápal, kde je problém. Povedal, v intravilánoch si to môžete riešiť ako potrebujete. Priorita je ochrana majetku a bezpečia ľudí,“ skonštatoval šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nom. SNS).

Tých však podľa Michala Wiezika môže ohroziť práve streľba v intravilánoch. Poľovníci tvrdia, že budú musieť dobre zvážiť, či prípadným výstrelom neohrozia život a zdravie ľudí naokolo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko