Na hlavný obsah

Meteorológovia varujú pred silným vetrom na horách, snežením i snehovými jazykmi

Dopoludnia platí výstraha tretieho stupňa.

Meteorológovia varujú pred silným vetrom na horách, snežením i snehovými jazykmi
Na snímke veterný rukáv - ukazovateľ smeru vetra. Foto: TASR/ Michal Svítok

V polohách nad 1800 metrov v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno sa vo štvrtok (25. 1.) doobeda očakáva mimoriadne silný vietor, ktorý dosiahne rýchlosť víchrice až orkánu.

Dopoludnia platí výstraha tretieho stupňa, neskôr sa zmení na výstrahu druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Vietor na horách možno očakávať aj v ďalších okresoch na severe Slovenska, druhostupňová výstraha tam platí až do piatkového (26. 1.) rána.

Na hrebeňoch hôr môže vietor miestami dosiahnuť rýchlosť v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu, respektíve priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu.

Výstraha pred vetrom druhého stupňa platí počas dňa pre väčšinu okresov Nitrianskeho, Trnavského a Bratislavského kraja, ale aj okresy Brezno, Kežmarok a Poprad. Pre zvyšné okresy západného Slovenska platí prvostupňová výstraha.

Na severe Slovenska, najmä v Žilinskom a Prešovskom kraji, sa môžu tvoriť snehové jazyky, výnimočne aj záveje. V okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Čadca a Žilina môže v polohách nad 600 metrov nasnežiť desať až 15 centimetrov nového snehu.

Na východe Slovenska platia štvrtok ráno výstrahy pred poľadovicou a hmlou. Výstraha pred povodňami druhého stupňa platí pre Michalovce. Povodne hrozia aj v Trebišove, vydali preň výstrahu prvého stupňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko