Na hlavný obsah

Slovensko vo štvrtok potrápi silný vietor. Na horách môže byť aj orkán, varujú meteorológovia

SHMÚ vydalo výstrahy III. stupňa.

Slovensko vo štvrtok potrápi silný vietor. Na horách môže byť aj orkán, varujú meteorológovia
Na ilustračnej snímke popadané stromy neďaleko Tvrdošína. Foto: TASR/Miroslava Mlynárová

Západ Slovenska vo štvrtok (25. 1.) potrápi silný vietor. Fúkať bude aj na horách, pre niektoré okresy platia výstrahy najvyššieho stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Meteorológovia vydali výstrahu 2. stupňa pre okresy Bratislava, Pezinok, Trnava, Piešťany, Senec, Galanta, Nitra, Dunajská Streda, Šaľa, Komárno, Nové Zámky, Levice a Hlohovec.

V týchto okresoch môže vietor ojedinele dosiahnuť až rýchlosť 60 až 70 kilometrov za hodinu. V nárazoch to môže byť až 85 – 105 kilometrov za hodinu.

„Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ upozorňuje SHMÚ.

Pre okresy Malacky, Senica, Skalica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Topoľčany, Zlaté Moravce a Žarnovica vydali meteorológia na štvrtok (25. 1.) výstrahy prvého stupňa.

Víchrica na horách

Na horách prevažne severného Slovenska sa môže vo štvrtok (25. 1.) vyskytnúť mohutná víchrica až orkán. Pre horské oblasti v okresoch Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad je predbežne avizovaný najvyšší (tretí) stupeň výstrahy pred vetrom na horách.

Vietor môže v polohách nad približne 1 800 metrov nad morom dosiahnuť miestami v nárazoch rýchlosť 180 kilometrov za hodinu. Priemerná rýchlosť vetra môže byť do 120 kilometrov za hodinu.

Výstraha by mala platiť predbežne od štvrtkovej polnoci do 11.00 h. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ upozorňuje SHMÚ.

S vetrom na horách, pre ktorý platí výstraha druhého stupňa, treba počítať aj v stredu počas celého dňa. A to vo väčšine okresov Žilinského kraja a v okresoch Banská Bystrica, Brezno a Poprad.

Ďalšie výstrahy

SHMÚ upozornil na snehové jazyky a záveje, ktoré sa môžu vyskytnúť vo všetkých okresoch Žilinského kraja, vo väčšine okresov Prešovského kraja, v niektorých okresoch Banskobystrického a Trenčianskeho kraja a v okrese Spišská Nová Ves. Pre tento jav vydal výstrahu prvého stupňa.

Pred poľadovicou vydal SHMÚ výstrahu prvého stupňa. Treba s ňou rátať takmer na celom Slovensku v rôznych časoch.

Hydrológovia upozornili, že výstraha druhého stupňa pred povodňami platí v okrese Michalovce a výstraha prvého stupňa platí v okrese Trebišov – bez Roňavy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko