Na hlavný obsah

Mrazivé súperenie o nomináciu v Iowe: Republikánskym kandidátom kampaň komplikuje chladné počasie

Voliči si svojho nominanta vyberú v pondelok večer.

Mrazivé súperenie o nomináciu v Iowe: Republikánskym kandidátom kampaň komplikuje chladné počasie
V štáte Iowa môže ísť o najmrazivejšie primárky vôbec. Foto: RTVS

Republikánski kandidáti na prezidenta finišujú svoje kampane v štáte Iowa. Kým exprezident Donald Trump sa usiluje o to, aby si poistil status straníckeho lídra, jeho rivali bojujú o post hlavného vyzývateľa vo zvyšku kampane. Voliči si svojho nominanta vyberú v pondelok (15. 1.) večer miestneho času.

Keď sa jednotliví prezidentskí kandidáti prihovárali publiku, tak zdôrazňovali najmä potrebu ísť voliť. V štáte Iowa je totiž -30 stupňov Celzia a môže ísť o najmrazivejšie primárky vôbec.

Jasným lídrom prieskumov je bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump. Dvojkou v Iowe však zrejme nebude guvernér Floridy Ron DeSantis, ale Nikki Haleyová.

„Nikki Haleyová nie je vhodná na túto prácu. Rovno vám to hovorím. Nechcem byť zlý. Ak by som to povedal o mužovi, tak by každý hovoril, že aký dobrý postoj,“ povedal Donald Trump.

Obaja sa pritom zhodli na tom, že americké hranice treba lepšie chrániť a Demokrati v tom zlyhávajú. Nikki Haleyová sa však často a veľmi dôkladne venovala aj situácii v zámorí.

„Nemôžete mať krajinu v rozklade vo svete, ktorý horí. Demokratický chaos, neporazíte republikánskym chaosom. Rusi už povedali, že po Ukrajine sú na rade ďalší. Ide o krajiny NATO. Amerika je v NATO. Ide o prevenciu pred vojnou. Preto treba pomáhať Ukrajine,“ uviedla republikánska kandidátka v prezidentských voľbách v USA.

Mrazivému súpereniu o republikánsku nomináciu v americkom štáte Iowa sa v Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Matúš Havlík:

Iowa odštartuje súboj o Biely dom

Prevažne vidiecky štát v strede Spojených štátov každé štyri roky odštartuje súboj o Biely dom. Tento typ voľby je špecifický v tom, že voliči sa stretávajú na viacerých miestach. Zástupcovia politikov prednesú príhovory a až potom sa ľudia vyslovia.

V Iowe sa nehrá o veľké čísla a nedá sa podľa výsledkov predpovedať nominant strany. Republikánski kandidáti si rozdelia len 1 percento z delegátov, no môže to naštartovať ich kampaň.

Posledný víťaz v Iowe, ktorý napokon získal aj prezidentskú nomináciu republikánov, bol George Bush mladší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet