Na hlavný obsah

Na podporu najmenej rozvinutých okresov v Košickom a Banskobystrickom kraji pôjdu milióny eur, oznámil R. Raši

Tieto okresy tvoria aj obce z Atlasu rómskych komunít.

Na podporu najmenej rozvinutých okresov v Košickom a Banskobystrickom kraji pôjdu milióny eur, oznámil R. Raši
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na pomoc najmenej rozvinutým okresom Košického a Banskobystrického kraja pôjde viac ako desať miliónov eur. Ich vyčlenenie oznámil v piatok (12. 1.) v Košiciach minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) na stretnutí s desiatimi prednostami okresných úradov z týchto okresov.

Ide podľa neho o prvú investíciu k sérii opatrení na pomoc najmenej rozvinutým okresom, ktoré označil za prioritné. „Mnohé sú prihraničné a vidíme obrovský potenciál v ich podpore pri získavaní eurofondov v rámci cezhraničných programov. Všetky tieto okresy majú oblasti, ktoré sú známe ako potravinové púšte. Aj tu vidíme riešenia, na ktoré sa sústredíme, aby si ľudia mohli dovoliť kúpiť základné potraviny, ktoré vidia v letákoch vo svojich schránkach, ale v dedine si ich nemôžu kúpiť,“ priblížil Raši. Informovalo o tom Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

Raši pripomenul, že všetky tieto okresy tvoria aj obce z Atlasu rómskych komunít a každý z nich má potenciál v rámci sociálnej ekonomiky. Poukázal pritom na to, že mnohé problémy sa nedajú riešiť naraz, ale musia sa riešiť systémovo.

Prednostovia desiatich okresných úradov si prevzali menovacie dekréty a stali sa predsedami výborov najmenej rozvinutých okresov. „Spolu s nimi prevzali aj zodpovednosť za to, akým spôsobom budú spolu s naším ministerstvom spoločne zvyšovať kvalitu života ľudí žijúcich v týchto okresoch,“ skonštatoval minister.

Zvyšovanie kvality života ľudí

MIRRI oznámilo, že v najmenej rozvinutých okresoch sa sústredí na tvorbu akčných plánov. Tie budú východiskami pre zvyšovanie kvality života ľudí. Tam, kde sú akčné plány schválené, ich budú aktualizovať, a kde je potrebné, budú prijaté nové. Raši ďalej informoval, že rezort finišuje s Mapou verejných investícií. Vytvára koncept pre zriadenie centier zdieľaných služieb a pustí sa do tvorby lokálnej hospodárskej politiky.

Rezort deklaroval prijímanie krokov k tomu, aby sa čo najviac eurofondov presúvalo z Bratislavy do regiónov, a opatrenia na zvýšenie limitov pri verejných obstarávaniach.

„Už o niekoľko dní sa stretneme s prednostami najmenej rozvinutých okresov Prešovského kraja. Tam oznámime ďalšie financie. Pôjdu na pomoc najmenej rozvinutým okresom, tam sa tiež zladíme a nastavíme na spoluprácu a výsledky,“ dodal štátny tajomník ministerstva Michal Kaliňák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko