Na hlavný obsah

Na webe surfujú stále mladšie deti. Vďaka interaktívnej hre sa môžu stať „hrdinami internetu“

Hra Interland pozostáva zo viacerých častí.

Na webe surfujú stále mladšie deti. Vďaka interaktívnej hre sa môžu stať „hrdinami internetu“
Deti vzdeláva o internetovej bezpečnosti interaktívna hra Interland. Foto: RTVS

Vek detí, ktoré používajú internet na hry a zábavu, sa posúva čoraz nižšie. Častokrát však nevedia, či sú informácie pre nich bezpečné. Pomôcť by im mala aj digitálna hra, vďaka ktorej sa môžu stať hrdinami internetu. Dostupná už bude aj pre prvákov, druhákov či predškolákov.

Hra Interland pozostáva zo štyroch častí, vďaka ktorým by sa deti mali naučiť, ako si poradiť s hekermi, kyberšikanou či obťažovaním.

„Na zelenom sa mi páčilo to, že sa nemáme vysmievať druhým. Máme im práveže pomáhať. A v žltom, že si treba dávať pozor na to, čo pozeráme na internete,“ povedala štvrtáčka Dagmar. Žiačka Amia hovorila o tom, ako sa učia o bezpečnosti na internete, napríklad aj o hekovaní.

Projektu Hrdinovia internetu sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová:

Na Slovensku si hru vyskúšalo vyše 50-tisíc detí. V tomto školskom roku sa do programu zapoja aj prváci, druháci a predškoláci. „Mám vlastný telefón a najviac na ňom hrám moju obľúbenú hru. Zvyknem pozerať rozprávky, pesničky aj videá,“ priblížila svoju skúsenosť s internetom druháčka Viktória.

Niektoré deti vlastný telefón nemajú, no vlastnia počítač. Taký je prípad žiačky Elišky. Hráva hry, no na internet veľmi nechodí.

Bezpečnosti sa treba venovať aj doma

Na Slovensku doteraz vyškolili 1 200 učiteľov, školských psychológov a ďalších pracovníkov s deťmi. V ďalšom kole vyškolia učitelia tých najmenších školákov.

„Aj takouto formou podávame pomocnú ruku tým učiteľom, ktorí si uvedomujú, že začať s témami digitálnej bezpečnosti až v treťom či štvrtom ročníku môže byť príliš neskoro,“ priblížil koordinátor programu Hrdinovia internetu na Slovensku Matúš Koprda. Upozorňujú však, že téme bezpečnosti na internete sa treba venovať aj doma.

„Základ je stále rodina, že by si rodičia doma sadli s deťmi a porozprávali sa, že čo sledujú deti na sociálnych sieťach, čo robia keď zoberú tablet alebo telefón do ruky. Určite je fajn obmedzovať čas, ktorý trávia na internete. A taktiež už teraz sú rodičovské zámky, viete si skontrolovať, aký obsah sa k vášmu dieťaťu dostane,“ podotkla učiteľka informatiky z Rožňavy Etela Bojková.

„Podľa výskumu existuje až sedemročná medzera medzi tým, kedy deti začnú používať internet a tým, kedy im rodičia začnú vysvetľovať, ako sa bezpečne na internete správať,“ skonštatovala komunikačná manažérka Google pre Česko a Slovensko Iva Fialová. Program Hrdinovia internetu funguje v 28 krajinách celého sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko