Na hlavný obsah

Spoločnosť bez podnikateľského plánu, zamestnanci bez náplne práce a strata. Kontrolóri zistili pochybenia v štátnej firme

Ide o firmu Slovensko IT.

Spoločnosť bez podnikateľského plánu, zamestnanci bez náplne práce a strata. Kontrolóri zistili pochybenia v štátnej firme
Uprostred minister investícií Richard Raši (Hlas-SD). Foto: RTVS

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) zistil pochybenia v štátnej firme Slovensko IT. Spoločnosti chýbal podnikateľský plán, zamestnancom náplň práce a vykazovala stratu. Minister informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) zvažuje právne kroky.

Mala ušetriť peniaze a zabezpečiť kľúčové projekty v oblasti informatizácie. S takým cieľom vznikla v októbri 2020 štátna spoločnosť Slovensko IT. Prvú zákazku však zamestnanci dostali až po ôsmich mesiacoch.

Štátna firma Slovensko IT prešla kontrolou. Zistili sa pochybenia v reportáži v Správach RTVS sa im venovali redaktorka Jozefína Ilavská a redaktor Anton Gbur:

Osemmesačné fungovanie Slovensko IT stálo štát, ako informoval minister investícií, takmer tri milióny eur.

„Firma začala uprostred covidu, kedy štát potreboval reagovať aj IT technickými prostriedkami. Zamestnanci od prvého dňa pracovali a vytvárali hodnotu. Ale tá hodnota sa zaplatila finančne až niekedy neskôr,“ vysvetlil bývalý štátny tajomník rezortu investícií Marek Antal.

Ďalšia séria pochybení

Najvyšší kontrolný úrad prišiel aj na ďalšie pochybenia. Týkali sa napríklad manažmentu, dozornej rady, nezverejňovania zmlúv či neodvádzania poistného za zamestnancov. „Suma neodvádzania poistného sa vyšplhala na viac ako 80-tisíc eur,“ priblížil Raši.

„Nedoplatky spomenuté v správe NKÚ sa netýkali samotných zamestnancov spoločnosti, ale členov pôvodného prvého predstavenstva. V priebehu roku 2023 sa uhradili,“ dodal bývalý riaditeľ Slovensko IT Peter Jakub.

„Vygenerovali stratu na úrovni takmer štyroch miliónov eur. Ak by štát nenalial ďalších sedem miliónov do fungovania tejto spoločnosti, tak je dávno v konkurze,“ skonštatoval predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Exministerka o problémoch nevedela

Veronika Remišová, ktorá v tom čase ako ministerka za štátnu firmu zodpovedala, tvrdí, že o problémoch vedela.

„Došlo k výmene štátneho tajomníka ministerstva, pod ktorého spadalo vedenie spoločnosti, a takisto sa zmenilo aj celé vedenie spoločnosti. Pod novým vedením v súčinnosti s rezortom dochádzalo kontinuálne k náprave zistených administratívnych nedostatkov,“ povedala.

Spoločnosť je od roku 2022 v zisku. Štátna akciovka prešla v poslednom čase viacerými zmenami. Vymenilo sa jej vedenie, znížila sa cena nájmu alebo sa prehodnotili viaceré zmluvy. „Jednou z mojich hlavných úloh je doniesť novú obsahovú náplň do Slovensko IT, aby títo ľudia mali reálne na čom pracovať,“ informoval súčasný riaditeľ firmy Tomáš Olexa.

Niektoré pochybenia môžu mať podľa Rašiho trestnoprávny dosah. Najskôr však spraví ich dôkladnú analýzu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika