Na hlavný obsah

Štvordňový pracovný týždeň pre zamestnancov na Slovensku: Problémom je aj nedostatok zamestnancov

Skrátený pracovný týždeň skúšali v jednej z poisťovní.

Štvordňový pracovný týždeň pre zamestnancov na Slovensku: Problémom je aj nedostatok zamestnancov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zamestnanci na Slovensku by mohli pracovať štyri dni v týždni namiesto piatich. Povedal to premiér Robert Fico na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. Tvrdí, že na túto situáciu zamestnávateľov pripravil Covid. Mnohé firmy si to však nevedia predstaviť.

V jednej z poisťovní pred tromi rokmi testovali a následne zaviedli štvordňový pracovný týždeň. Využíva ho približne 20 percent zamestnancov. „Každý zamestnanec sa vždy k začiatku januára a júla môže rozhodnúť, či bude pracovať v štandardnom päťdňovom režime alebo v skrátenom štvordňovom pracovnom režime,“ priblížila PR manažérka NN Životnej poisťovne Daniela Tomášková.

Na aké prekážky môže naraziť štvordňový pracovný týždeň zisťovala v relácii Správy RTVS redaktorka Karolína Janičíková:

Diskusiu o skrátenom pracovnom týždni opäť otvoril premiér Robert Fico. Ten sa v minulosti už o jeho zavedenie pokúšal, no neuspel. „Poznám veľa firiem na Slovensku, ktoré jednoducho pokračujú v tom, že nechávajú ľudí pracovať z domu. Zdá sa mi, že Slovensko môže v krátkom čase patriť medzi tie krajiny, ktoré zavedú, na začiatku samozrejme ako experiment, štvordňový pracovný týždeň,“ vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico.

Sú oblasti, v ktorých si skrátenie pracovného týždňa zamestnávatelia predstaviť nevedia, napríklad v priemysle. „Tam firmy pociťujú nedostatok pracovníkov a jednoducho nemal by kto pracovať. Tu je potrebné si uvedomiť, že stále platí to staré známe pravidlo – bez práce nie sú koláče,“ ozrejmil tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošťák.

Nedostatok zamestnancov

Problémom je aj nedostatok zamestnancov. Podľa Martina Hoštáka na Slovensku nie je obsadených viac ako 82-tisíc pracovných miest, v EÚ je to viac ako 6 miliónov. „Nevedia ich obsadiť Slovákmi, nevedia ich obsadiť pracovníkmi z troch krajín. Išlo by tu o zásadné zhoršenie vôbec konkurenčnej pozície slovenských firiem,“ dodal Martin Hošťák.

Minister práce Erik Tomáš hovorí, že pri tejto téme treba zvážiť, či predĺžiť dennú pracovnú dobu na 10 hodín alebo odobrať z pracovného týždňa jeden deň aj bez predĺženia hodín strávených v práci.

„Sú určite profesie, kde to možné je, ale len v prípade, že nedôjde ku kráteniu miezd. Ale napríklad si to neviem predstaviť vo výrobnej sfére a podobne,“ povedal Erik Tomáš.

S podobnou myšlienkou prišli aj opoziční poslanci z hnutia Slovensko. Zamestnanec by mohol, pokiaľ mu to povaha pracovnej pozície umožní, odpracovať 40 hodín za štyri dni. O detailoch by mal parlament rozhodovať koncom januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko