Na hlavný obsah

Nemecký biatlonista Doll s druhým triumfom sezóny, dostal sa na čelo disciplíny

Pódium doplnili dvaja Nóri.

Nemecký biatlonista Doll s druhým triumfom sezóny, dostal sa na čelo disciplíny
Traja najlepší - zľava Sturla Holm Laegreid, Benedikt Doll a Endre Strömsheim Foto: TASR/AP

Nemecký biatlonista Benedikt Doll triumfoval v piatkovom (5. 1.) šprinte mužov na 10 km v rámci štvrtého kola Svetového pohára a dostal sa na čelo poradia disciplíny. V domácom stredisku Oberhof minul iba posledný terč a zvíťazil časom 24:12,2 minúty. Zopakoval tak úspech z rovnakej disciplíny v Lenzerheide.

Na druhom a treťom mieste skončili s rovnakou bilanciou 0+1 nórski reprezentanti Sturla Holm Laegreid (+1,8 s) a Endre Strömsheim (+5,4 s). Jediný Slovák na trati Tomáš Sklenárik (1+1) obsadil 70. miesto.

Rýchlostné preteky mužov pôvodne naplánovali už na štvrtok (4. 1.), no organizátorom v Oberhofe robili v uplynulých dňoch problémy teplé počasie a dážď. Siahnuť tak museli pre zásoby snehu z minulých rokov a nanovo pripraviť trať.

Úvodné preteky preto posunuli o deň a v piatok im už trochu prijalo aj počasie. Teplota klesla k jednému stupňu Celzia, no biatlonistom komplikovali situáciu premenlivý vietor a hlavne hmla.

Aj preto prišlo veľa chýb už na úvodnej ležke. Jednej sa nevyhol ani najväčší favorit a líder celkového poradia SP Johannes Thingnes Bö.

Doteraz jediný viacnásobný víťaz pretekov v sezóne sa nedočkal prvého triumfu v šprinte ani na štvrtý pokus, keďže jeden terč nesklopil ani na stojke. Do cieľa prišiel s mankom 19,6 sekundy na dovtedajšieho lídra Dolla, ktorý mal bilanciu 0+1.

Dobre rozbehnuté preteky pokazil Švéd Sebastian Samuelsson, ktorý si ich „odpálil“ dvoma chybami na stojke, strelecky sa nedarilo ani jeho krajanovi Martinovi Ponsiluomovi, prepadli aj Francúzi Quentin Fillon-Maillet a Emilien Jacquelin.

Z adeptov na popredné pozície sklopili všetkých desať terčov z prvej polovice štartového poľa len skúsený Slovinec Jakov Fak a Švajčiar Sebastian Stalder.

Laegreid tesne nestačil

To však boli ešte na trati veľký favorit z Nórska Laegreid a jeho krajan Strömsheim. Obaja zvládli čisto ležku a na stojke minuli zhodne jeden terč. Laegreid vybehol zo strelnice s mankom deväť sekúnd na Dolla a uháňal do cieľa, no na deviaty triumf v SP mu to nakoniec nestačilo o 1,8 sekundy.

Strömsheim strácal po stojke 6,7 s, v poslednom kole siahol len niečo vyše sekundu a obsadil tretie miesto. Na pódium si po bezchybnej streľbe brúsil zuby domáci Johannes Kühn, so stratou 29,8 s nakoniec skončil piaty spolu s Fakom.

Slovák Tomáš Sklenárik minul jeden terč na ležke i na stojke a obsadil 70. miesto. Z 99 pretekárov na štarte sklopilo všetkých desať terčov iba osem.

Tridsaťtriročný Doll si pripísal šieste víťazstvo v SP a premiérové na domácej pôde. „Cítim sa výborne, mal som úžasnú podporu fanúšikov, je krásne tu vyhrať. Mal som dobre pripravené lyže a dôležitá bola ja rýchla streľba. No nečakal som, že po stojke budem na čele. Myslel som si, že ma predbehne Johannes Thingnes Bö, takže som bol prekvapený, keď som zistil, že mám pred ním náskok 20 sekúnd,“ povedal pre Eurosport.

Doll je vďaka triumfu líder súťaže v šprinte, o 19 bodov odsunul na druhú priečku Tarjeia Böa, ktorý skončil na siedmom mieste. Na čele celkového poradia sa udržal Johannes Thingnes Bö, ktorý má pred bratom náskok 87 bodov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport