Na hlavný obsah

September bol rajom pre automobilový priemysel. Slováci investovali do nových áut viac než vlani

Odbyt bol vyšší v celej Európskej únii.

September bol rajom pre automobilový priemysel. Slováci investovali do nových áut viac než vlani
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

V septembri tohto roku sa na Slovensku predalo 6 859 nových osobných vozidiel. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 31 percent. Za prvých deväť mesiac pritom registrácie dosiahli 67 804 kusov. V rovnakom období minulého roka to bolo 58 106. Vyplýva to z údajov zverejnených Európskych združením výrobcov automobilov (ACEA).

Ako doplnil Zväz automobilového priemyslu SR, registrácie malých úžitkových automobilov dosiahli 777 vozidiel, čo je oproti rovnakému mesiacu minulého roka viac o 35 percent. Najpredávanejšou značkou osobných áut bola Škoda, po nej nasledovali Toyota a Kia, pri úžitkových patrí prvenstvo značke Peugeot.

Predaje nákladných vozidiel do 12 ton dosiahli v deviatom mesiaci 27 kusov, v prípade nákladných vozidiel nad 12 ton to bolo 188 kusov. V septembri sa na Slovensku zaregistrovalo aj 89 autobusov.

V Európskej únii sa v septembri aktuálneho roku predalo spolu viac ako 861-tisíc nových osobných vozidiel. Registrácie sa tak medziročne zvýšili o 9,2 percenta. Ide už o štrnásty mesiac rastu automobilového trhu únie za sebou.

V prvých troch štvrťrokoch roku 2023 sa v únii predalo takmer osem miliónov nových osobných áut. V tomto prípade predstavovalo medziročné zvýšenie takmer 17 percent.

„Napriek medziročnému nárastu zostáva trh 20 percent pod úrovňou 10 miliónov kusov pred pandémiou COVID v roku 2019,“ konštatuje ACEA. Od januára do septembra tohto roku pritom zaznamenali zisky všetky trhy regiónu s výnimkou Maďarska.

Trhový podiel batériových elektromobilov dosiahol v septembri 14,8 percenta, predaje sa dostali na 127-tisíc kusov. Ide už o tretí mesiac aktuálneho roku, kedy elektromobily prekonali dieselové vozidlá a stali sa treťou najpopulárnejšou voľbou pre kupujúcich nových áut.

Hybridné elektromobily si udržali svoju pozíciu druhej najpreferovanejšej možnosti s podielom 27,3 percenta. Hoci si prvenstvo držia stále benzínové vozidlá, ich trhový podiel klesol na 34,1 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika