Na hlavný obsah

Plnenie sľubov v novom roku: Jednou z prvých priorít vlády je vyriešiť problém s rastúcimi cenami potravín

Opozícia odkazuje, že kroky vlády bude pozorne sledovať.

Plnenie sľubov v novom roku: Jednou z prvých priorít vlády je vyriešiť problém s rastúcimi cenami potravín
Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Martin Baumann

Čo pred voľbami sľúbili, to plánujú napĺňať aj v novom roku. Strany vládnej koalície chcú znížiť ceny potravín, zabezpečiť lepšiu sociálnu a zdravotnú starostlivosť a tiež rozvíjať cestovný ruch a šport. Opozícia im odkazuje, že to nebude také jednoduché.

Jednou z prvých priorít vlády v novom roku je vyriešiť problém s rastúcimi cenami potravín. Lídri koaličných strán chcú okrem toho splniť aj ďalšie, ktoré zakotvili do programového vyhlásenia.

Na priority politikov sa v Správach RTVS pýtala redaktorka Katarína Wildová:

„Budem robiť všetko pre to, aby Slovensko našlo vhodných investorov. A nielen z prostredia EÚ, ale z celého sveta. Nielen priame investície, ale aj do PPP projektov. Potrebujeme naštartovať ekonomiku, pretože len to nám umožní aj konsolidovať a aj mať peniaze na silné sociálne programy,“ povedal predseda vlády SR a šéf strany Smer-SD Robert Fico.

Investorov chce hľadať v Číne, vo Vietname alebo v Latinskej Amerike. Na sociálnu oblasť sa chce zamerať aj ďalší koaličný partner.

Šéf Hlasu-SD a predseda parlamentu Peter Pellegrini chce postupne zavádzať projekt rodinnej karty a taktiež aj veľký projekt sporiaceho účtu pre každé novonarodené dieťa.

Veľkú výzvu vidí v oblasti zdravotníctva, chce taktiež zastabilizovať ambulantný sektor a dohodnúť sa na rozšírení ambulancií. Prioritou je preňho aj započatie výstavby nemocníc v Martine a Banskej Bystrici.

Tretí koaličný partner, Slovenská národná strana, sa chce cez nové ministerstvo naďalej sústrediť na rozvoj športu a cestovného ruchu.

„To je segment, v ktorom vieme ľuďom doručiť do dvoch až troch rokov výsledky. Či už je to výstavba športovej infraštruktúry alebo rekonštrukcia hradov a zámkov, myslím, že to budú krásne veci. Dušan Keketi už rokuje o presmerovaní fondov do cestovného ruchu s pánom Rašim,“ uviedol šéf SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko.

Opozícia bude pozorne sledovať

Opozícia avizuje, že kroky vlády bude pozorne sledovať a hlasno upozorňovať na prešľapy.

„Priorita vlády je ovládnuť spravodlivosť a podlomiť právny štát na Slovensku, a ten promafiánsky balíček, ktorý vláda chce pretlačiť v skrátenom legislatívnom konaní, je toho symbolom. Čiže našou prioritou je ubrániť právny štát, slobodu a demokraciu na Slovensku,“ skonštatoval predseda PS Michal Šimečka.

„Budeme využívať všetky možnosti, ktoré nám rokovací poriadok dovoľuje v Národnej rade SR, aby sme po odbornej stránke, aj tých ostatných stránkach, kontrolovali vládu Roberta Fica a Petra Pellegriniho,“ podotkol predseda poslaneckého klubu strany SaS Branislav Gröhling.

„Vieme ako SNS pristupuje k akýmkoľvek spoločným peniazom, krásna kauza je kauza Plavčana, kde keď dostali na starosť rozdeliť 600 miliónov na vedu a výskum, tak rovno hľadali garážové firmy, do ktorých to vytunelujú,“ kritizoval šéf hnutia Slovensko Igor Matovič.

Predseda vlády avizuje, že ešte v januári plánuje predstaviť veľké zmeny v zákone o verejnom obstarávaní. Pozrieť sa chce aj na bytovú výstavbu a s ňou súvisiace zákony.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko