Na hlavný obsah

Premiér R. Fico je pripravený v parlamente predniesť správu o dianí na Slovensku v rokoch 2020 až 2023

Prezidentka tiež vystúpi v parlamente o svojich výhradách k novele Trestného zákona.

Premiér R. Fico je pripravený v parlamente predniesť správu o dianí na Slovensku v rokoch 2020 až 2023
Predseda Vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: SITA/AP

Premiér Robert Fico (Smer-SD) je pripravený predniesť v Národnej rade (NR) SR správu o tom, čo sa na Slovensku dialo v rokoch 2020 až 2023. Uviedol to na piatkovej (12. 1.) tlačovej konferencii. Dodal, že ak chce prezidentka Zuzana Čaputová zasahovať do súboja prebiehajúceho v parlamente, využije aj on všetky svoje možnosti.        

„Ak pani prezidentka vystúpi jednostranne v prospech opozície, pokiaľ ide o reformu trestného práva, zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, túto istú možnosť využijem aj ja. Bude to ťažké počúvanie. Pôjdem do absolútnych detailov, pretože dnes máme podstatne viac informácií. Budem informovať cez moje vystúpenie v NR SR o všetkých udalostiach, ktoré sa udiali od apríla 2020. Rovnako až do posledného okamihu vládnutia predchádzajúcej vládnej garnitúry,“ povedal Fico.

Zároveň poukázal, že Čaputová, ktorá chce v pléne hovoriť o svojich výhradách k novele Trestného zákona, má právo vystúpiť v parlamente. Požiada tiež poslancov za stranu Smer-SD, aby boli prítomní v sále a vypočuli si vystúpenie.

Fico takisto vyzval prezidentku i predsedu Ústavného súdu (ÚS) Ivana Fiačana, aby zaujali stanovisko k advokátovi Petrovi Kubinovi. Ten má podľa Fica šíriť na verejnosti informácie o tom, že senát ÚS má 24. januára rozhodnúť v prospech jeho sťažnosti a námietke voči legálnosti odpočúvania vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu. Upozornil, že o sťažnosti majú rozhodnúť sudcovia, ktorých Kubina, ako bývalý prezidentkin poradca, „pomáhal vyberať“. Podľa premiérovho poradcu Davida Lindtnera môžu byť Kubinove vyjadrenia formou nátlaku na samotné rozhodnutie senátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko