Na hlavný obsah

Peter Pellegrini vyhlásil termín prezidentských volieb, svoju kandidatúru oznámi budúci týždeň

Počká si na rozhodnutie predsedníctva strany Hlas-SD.

Peter Pellegrini vyhlásil termín prezidentských volieb, svoju kandidatúru oznámi budúci týždeň
Na snímke predseda parlamentu Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jakub Kotian

Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať 23. marca 2024. Informoval o tom v pondelok (8. 1.) predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) na tlačovej konferencii. Prípadné druhé kolo volieb prezidenta SR sa bude konať 6. apríla 2024.

Hoci priamo nepovedal, že bude kandidovať, počas tlačovej konferencie dvakrát zopakoval, že „oficiálne svoju kandidatúru oznámi“ po zasadnutí predsedníctva strany Hlas-SD. To bude v piatok 19. januára v Banskej Bystrici. Svoje osobné rozhodnutie počas sviatkov prijal.

Predseda parlamentu zároveň potvrdil, že sa funkcie počas kandidatúry na prezidenta nevzdá. Zároveň dodal, že nevidí dôvod na presunutie akýchkoľvek kompetencií na niektorého zo svojich kolegov. „Právomoc predsedu parlamentu nijako nekoliduje s prezidentskými voľbami,“ uviedol.

Takisto odmietol, že by jeho kandidatúra zmenila pomery vo vládnej koalícii.

Pozrite si záznam tlačovej konferencie Petra Pellegriniho:

Kandidáti na prezidenta SR

Pellegriniho najväčším vyzývateľom je podľa prieskumov exminister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Podpisy na svoju kandidatúru zbiera aj predseda SNS Andrej Danko. Tvrdí, že „len skúšobne“, aby nenastal pat v prípade, že sa v koalícii nedohodnú na žiadnom kandidátovi. Strana by mala oficiálne predstaviť svojho kandidáta tento týždeň.

Potrebných 15-tisíc podpisov už vyzbieral ďalší exminister zahraničných vecí Ján Kubiš. Podpisy zbierajú aj zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková a ďalšia občianska kandidátka Marta Čurajová.

V pondelok zámer uchádzať sa o prezidentské kreslo ohlásil aj europoslanec Miroslav Radačovský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko