Na hlavný obsah

Slovenskí železničiari chcú zbúrať historické budovy v Plešivci, obyvatelia spísali petíciu

Historické budovy nie sú národnou kultúrnou pamiatkou.

Slovenskí železničiari chcú zbúrať historické budovy v Plešivci, obyvatelia spísali petíciu
Historické budovy v Plešivci chcú zbúrať. Foto: RTVS

Obyvatelia Plešivca v okrese Rožňava bojujú za záchranu industriálnych pamiatok v blízkosti vlakovej stanice. Ich vlastník, Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), tvrdí, že sú v nevyhovujúcom stave a chce ich zbúrať. Počas desiatich dní online petíciu podpísalo viac ako 6,5-tisíc ľudí.

V roku 1917 postavili maďarské kráľovské bane vedľa železničnej stanice v Plešivci budovu, ktorá mala slúžiť ako umelý vodný mlyn na mastenec. Naposledy slúžila ako sklad obilia, no od roku 1998 chátra.

„Dozvedeli sme sa, že železnice začnú znova búrať nejaké objekty na železničnej stanici v Plešivci. Chceli by sme tomu zabrániť. Našim cieľom bolo zachovanie kultúrneho dedičstva našich predkov,“ uviedol miestny historik a iniciátor petície László Kardos.

„Je to naša história a treba ju zachovať. Nájsť iné riešenia, ako zbúrať industriálne objekty,“ povedala starostka obce Plešivec Iveta Šušánová.

„Nosné prvky budov neplnia statickú funkciu, hrozí ich zborenie. Železnice Slovenskej republiky len administratívne pripravujú podklady (v zmysle Stavebného zákona) na odstránenie stavieb pre prípad, že by bolo nutné predmetné stavby odstrániť,“ informovala hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová.

Záchrane industriálnych pamiatok sa v Správach RTVS venovala redaktorka Martina Beshirová:

Budovy nie sú kultúrnou pamiatkou

Historické budovy nie sú národnou kultúrnou pamiatkou, ani sa nenachádzajú v pamiatkovom území. Napriek tomu sa ich odstránenie nepozdáva ani pamiatkarom.

„Tieto historické budovy, aj keď nepožívajú osobitnú ochranu, majú nepochybne vo svojej jadrovej časti jednoznačné historické hodnoty. Či už ako industriálne dedičstvo, alebo ako dosiaľ zachovaná historická objektová súčasť urbanistického rozvoja sídla Plešivec,“ zaznelo v stanovisku Krajského pamiatkového úradu Košice, pracovisko Rožňava.

„Obecné zastupiteľstvo prijalo uznesenie, predmetom ktorého je vyhlásenie pamätihodnosti obce. Bol odsúhlasený zoznam objektov a artefaktov, ktoré sú hmotnými svedkami histórie našej obce,“ dodala starostka.

Železnice tvrdia, že na zbúranie historických stavieb nemajú podpísanú zmluvu ani vyčlenené peniaze. „Pred asanáciou ŽSR preveria ešte možnosť prípadnej kapitalizácie majetku,“ pokračovala Bahýlová.

„Je to neuvážená vec, keby sa tieto industriálne pamiatky zachovali, pomohlo by to rozvoju cestovného ruchu,“ uzavrel historik Kardos.

O odstránení stavieb rozhodne ministerstvo dopravy. Železnice síce podali žiadosť o rozhodnutie, aktuálne však toto konanie prerušili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko