Na hlavný obsah

Slovensko si požičalo od zahraničných investorov. Priaznivé podmienky prekvapili aj analytikov

Slovensko si celkovo požičalo 1,3 miliardy eur.

Slovensko si požičalo od zahraničných investorov. Priaznivé podmienky prekvapili aj analytikov
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Slovensko si v pondelok (15. 1.) požičalo od zahraničných investorov takmer 1,3 miliardy eur, a to lacnejšie ako vlani. Priaznivé podmienky aukcie štátnych dlhopisov bankových analytikov prekvapili.

Očakávania analytikov vôbec neboli optimistické. Nazdávali sa, že zhoršená fiškálna politika a zhoršený rating agentúry Fitch v zahraničí zhoršia podmienky na predaj slovenských štátnych dlhopisov.

O pôžičkách zisťovala viac v relácii Správy RTVS redaktorka Monika Maťová:

„Slovensko si celkovo požičalo asi 1,3 miliardy eur a čo je najdôležitejšie, požičali sme si podstatne lacnejšie ako v októbri alebo v novembri,“ informoval analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Z toho 850 miliónov eur sme dostali za dlhopis splatný v októbri 2051. „Dlhopis, o ktorý bol najvyšší záujem, mal aj najzaujímavejšie zhodnotenie, ktoré dosiahlo úroveň cez štyri percentá. To je zároveň aj suma, ktorá je už pre investorov zaujímavá,“ ozrejmil analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Vzhľadom na veľký dopyt a získané zdroje vyjadrilo ministerstvo financií s predmetnou aukciou spokojnosť. „Pri výnose štátnych dlhopisov investori vždy reagujú aj na domácu politickú situáciu. Na plány vlády, ale aj na širší koncept zaradenia sa k európskym inštitúciám. Je to určite aj signál dovnútra krajiny,“ uviedol Horňák.

„Máme novú vládu. Predseda vlády je ostrieľaný politik a je na tejto pozícii už štvrtý raz a trhy to vedia a nevnímajú ho ako úplného nováčika. Ukazuje sa, že majú nejakým spôsobom dôveru v tohto politika,“ povedal Pánis.

Stanislav Pánis upozorňuje, že ak si Slovensko bude chcieť udržať priazeň finančných trhov, bude musieť pridať v tempe konsolidácie verejných financií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika