Na hlavný obsah

Stane sa predné brzdové svetlo povinnou výbavou áut? Zisťovali sme to za vás

Novinku oceňujú najmä chodci.

Stane sa predné brzdové svetlo povinnou výbavou áut? Zisťovali sme to za vás
Auto s predným brzdovým svetlom. Foto: RTVS

V uliciach stále vidno autá, ktoré majú pod kapotou zelený pásik. Ide o predné brzdové svetlo a jeho testovanie v premávke. Zisťovali sme, či sa stane povinnou výbavou áut.

Zelený pásik na prednej strane vozidla sa rozsvietil, keď šofér začal brzdiť. Slovenský vynález má zabezpečiť väčšiu bezpečnosť chodcov. Do testovania sa zapojilo aj 500 vozidiel Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Okrem osobných vozidiel ho mali namontované aj na autobusoch.

„Z bežného používania sme zaznamenali pozitívne skúsenosti vodičov, ktorí tento prvok hodnotia ako prínosný z hľadiska bezpečnosti,“ priblížila hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

Prednému brzdovému svetlu sa v Správach RTVS z regiónov venovali redaktori Martin Do, Peter Mútňan a Dominika Kusá:

Experti si dali vypracovať aj dotazník spokojnosti. Motonovinku ocenili najmä chodci, najviac tí nad 60 rokov.

„Osemdesiaťšesť percent nám potvrdilo, že predné brzdové svetlo im pomáhalo identifikovať, že vozidlo brzdí. Povedali, že zvyšuje bezpečnosť cestnej premávky,“ dekan Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov na Žilinskej univerzite Miloš Poliak.

Námietky vodičov

Spokojných vodičov bolo len o trošku menej – 80 percent. Ako negatíva označili vodiči dizajn, či to, že sa pásik rozsvieti, len keď jemne pribrzdia pri priechode pre chodcov, no nechcú zabrzdiť celkom. Tieto údaje poslúžia na zdokonalenie modelu.

„Mali sme namontovaný prototyp. Keď prejde schvaľovaním predné brzdové svetlo, tieto pripomienky tam vieme zapracovať,“ vysvetlil Poliak.

Ani vzhľad zeleného svetla nie je konečný. Jeho dizajn by si mohli určovať podľa typu áut výrobcovia vozidiel. Nejednotné je používanie predného brzdového svetla po skončení testovacej fázy. Jedni ho používajú, iní nie. Podľa odborníka má zelený pásik zelenú.

„Tieto povolenia, kým nebude schválená legislatíva v celej EU, sa budú predlžovať. Každý z prevádzkovateľov vozidla dostane ďalšie povolenie na ďalšie obdobie. Tiež je plán do roku 2024,“ uzavrel dekan.

O tom, či sa vynález našincov rozšíri do celej Európy, sa dozvieme do konca tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko