Na hlavný obsah

Pre niekoho bola príťažou, iným robí radosť: Zatúlanú Skajku prichýlili rehoľníčky, teraz je v domove miláčikom seniorov

Je kontaktná, hravá a pokojná.

Pre niekoho bola príťažou, iným robí radosť: Zatúlanú Skajku prichýlili rehoľníčky, teraz je v domove miláčikom seniorov
Sučka je po ruke domovu sociálnych služieb. Foto: RTVS

Sučka, ktorej sa v Petrovanoch niekto zbavil, sa úspešne začlenila do služby v obci. Je po ruke seniorom v Domove svätého Dominika. Prichýlili ju tam rehoľníčky. Skajka je kontaktná, pokojná a spríjemňuje pobyt seniorom aj personálu. Je ich miláčikom.

„Ona si medzi nás pobehá, my ju poláskame, pobavíme sa s ňou a dobre, je to také veselšie,“ uviedla seniorka z Domova sv. Dominika.

„Nedá sa povedať, že toto je terapeutický pes. Je to pes pre radosť, milý spoločník, zvlášť keď tu babky sedia na terase a pohybuje sa medzi nimi,“ priblížila vrchná sestra domova v Petrovanoch Beáta Ondrejová.

V zariadení je 40 seniorov aj ťažké prípady s demenciou a Parkinsonovou chorobou. Podľa skúseností personálu sučka sedí pri nich a je ich spoločníčkou. „Tá symbióza medzi človekom a zvieraťom tam určite beží,“ dodala vrchná sestra Ondrejová.

„Je veľmi prítulná a hravá. Priniesla ďalší rozmer, že tým ľuďom robí radosť,“ povedal starosta obce Petrovany Peter Hatok.

Smutnému príbehu sučky so šťastným koncom sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Diana Murdziková:

Psa niekto vyhodil na ulicu

Sučky sa pravdepodobne niekto zbavil, vyhodil ju. Po nájdení hneď vrhla osem šteniat, jedno z nich prijala aj vrchná sestra. Aj Luna naberá skúsenosti spoločníčky v domove.

„Zhruba pred troma mesiacmi sme našli našu Skajku, ktorá má veľmi zaujímavý príbeh, ale šťastný koniec, keďže si ju sestričky Dominikánky zobrali,“ povedal starosta Hatok.

Starosta apeluje na zodpovednosť majiteľov. Pes nie je vec. „Treba sa k tomu stavať zodpovedne, nie len niekde pustiť psa a nehlásiť sa k nemu. Tie psy to potom prežívajú a sú vystresované,“ dodal starosta. Navyše v týchto mrazoch im doslova ide aj o život.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny